Unija slobodnih sindikata (USSCG) organizovaće u ponedjeljak, na Međunarodni praznik rada, prvomajsku protestnu šetnju kako bi skrenuli pažnju na goruće probleme i prava radnika u Crnoj Gori, piše portal RTCG.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da je tema protestne šetnje “Vratite nam dostojanstveni rad”, sa motom tri osmice, jer ekonomsko-socijalni položaj i uslovi rada ne odgovaraju 21. vijeku, pri čemu su iz godine u godinu položaj i prava zaposlenih sve gori.

„Naša obaveza je da na to upozoravamo i skrećemo pažnju. Unija, kao dio međunarodnog sindikalnog pokreta, ima obavezu da obilježi ovaj dan koji znači početak stvaranja prava i uslova za dostojanstven rad svih zaposlenih na planeti“, rekao je Keković na konferenciji za novinare.

On smatra da svijet rada nikada ne smije da zaboravi taj dan, kao i da ga više od jednog vijeka svi radnički pokreti čuvaju kao svijetlu tradiciju i podsjećanje da nijedno pravo radnik ne može da dobije ukoliko se za njega krvavo ne izbori.

„Atmosfera u kojoj će radnici dočekati Praznik rada sigurno neće biti slavljenička. Svi smo se prilično uspavali, jer moramo da shvatimo da ako ne dignemo glas za svoja prava biće iz dana u dan sve manja“, ocijenio je Keković.

On je, odgovarajući na pitanje da li su kontaktirali kolege iz Saveza sindikata (SSCG), kazali da nijesu.

„Mi imamo konceptualnu razliku kada je u pitanju način obilježavanja 1. maja, što smo organizovali protestnom šetnjom“, dodao je Keković.

On je, odgovarajući na pitanje o izmjenama Zakona o radu, kazao da su one u direktnoj korelaciji sa motom protestne šetnje.

„Zakon je u procesu pregovora, ali već četiri godine poslodavačke organizacije u Crnoj Gori zajedno sa Savjetom stranih investitora i Američkom privrednom komorom (AmCham) pokušavaju da crnogorski zakon o radu predstave kao biznis barijeru i prave uvertiru da zajedno sa Unijom poslodavaca (UPCG) i eventualno Vladom dodatno umanje prava zaposlenih“, naveo je Keković.

On je rekao da se nada da do toga neće doći, jer zakon ni u jednom svom dijelu nema biznis barijeru, kao i da je skoro potpuno usklađen sa evropskom pravnom tekovinom.

Predsjednik Sindikata medija, Marijana Camović, kazala je da će učesnici u deset sati krenuti sa prostora ispred Gradske knjižare na Trgu nezavisnosti, odakle će nastaviti šetnju Ulicom slobode i Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, pored Skupštine.

„Učesnici će kasnije ući u ulicu Stanka Dragojevića i odatle u Karađorđevu. Nakon toga, nastaviće šetnju do Gradske knjižare gdje će ujedno biti i završna tačka protesta“, rekla je Camović.

Prema njenim riječima, plan je bio da ispred zgrade Vlade bude obraćanje izvršnoj vlasti i institucijama sistema, međutim iz Centra bezbjednosti nijesu dozvolili da se kroz Karađorđevu ulicu ide kolovoznom trakom već trotoarom.

„Na sjednici kolegijuma koju ćemo održati danas odlučimo kako ćemo se odnijeti prema toj odluci“, dodala je Camović.

Zamjenik generalnog sekretara USSCG, Vladimir Pavićević, kazao je da veliki broj zaposlenih u velikom broju sektora radi više od 50 sati sedmično i da vrlo često imaju samo jedan dan odmora u dvije sedmice i da je malo dana odmora.

Prema njegovim riječima, vrlo često se inspekcije proglašavaju nenadležnim po pitanju radnog vremena zbog nepostojanja podzakonskih akata.