Ministarstvo prosvjete preporučilo je svim školama da danas prvi čas posvete obilježavanju devetog maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u cilju bližeg upoznavanja učenika sa događajima i vrijednostima koje taj datum simbolizuje.

Kako je saopšteno iz tog resora, Ministarstvo je prihvatlilo je inicijativu predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića za održavanje školskog časa povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

„Ministarstvo je, u skladu sa navedenim, uputilo dopis svim školama u kome se preporučuje da u utorak prvi čas posvete obilježavanju ovog datuma na prigodan način, sa ciljem bližeg upoznavanja učenika sa događajima i prije svega vrijednostima koje simbolizuje“, kaže se u saopštenju.

Dopisom je, kako se navodi, istaknuto da je razvoj svake zemlje neodvojiv od poznavanja sopstvene, a onda i svjetske istorije, na kojoj se jedino i može graditi budućnost, na temeljima prihvatanja i tolerancije.

Iz Ministarstva su podsjetili da je 9. maja 1945. godine Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, a da je Šumanovom Deklaracijom, 9. maja 1950. godine, tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, Robert Šuman, predstavio svoju ideju za novi oblik političke saradnje, koji bi rat među narodima Evrope učinio nezamislivim.

„Šumanov predlog se smatra začetkom današnje Evropske unije“, dodaje se u saopštenju.