nastaviti sa korišćenjem astrazeneke

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas je u toj zemlji registrovan jedan slučaj trombotične reakcije koja se povezuje sa Astrazenekinom vakcinom i da se radi o 28-ogodišnjoj djevojci.

On je novinarima rekao da je ona vakcinu kompanije Astrazeneka dobila u Srbiji prije nedjelju dana i da je juče primljena na bolničko liječenje.
“Kod nas je registrovan jedan slučaj. Djevojka koja ima 28 godina i od juče se nalazi na bolničkom liječenju sa trombotičkim efektom koji se povezuje sa primljenom jednom dozom vakcine Astrazeneka”, rekao je Filipče.
Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije je rekao da će se slijediti primjer Kanade i Njemačke i da Astrazeneka za sada neće biti davana mlađima od 60 godina.
“Iako su veoma rijetki ovi slučajevi trombotične rekacije, koja se javlja kod mlađih, odlučili smo da budemo oprezni. Sačekaćemo definitivnu potvrdu Evropske agencije za ljekove. Iskreno vjerujem da će još jednom da se potvrdi da je veća korist od te vakcine, nego da se dobije neka ovakava komplikacija”, istakao je Filipče.