simon

Radnici beranskog autobuskog preduzeća “Simon voyage” održali su danas štrajk povodom neisplaćenih plata i dnevnica.

Kako navode sa štrajka, iz preduzeća su im dužni plate u poslednje dvije godine, a još kad se na to doda neprimanje zbog epidemije korona, situacija biva još teža.

Jedan od štrajkača, ujedno i član odbora štrajkača vozač Nenad Radičević, kazao je da nema namjeru da ponovo počne da radi dok ne dobije svoja prava.

“Mi tražimo plate od prethodne dvije godine. Takođe od Vlade što nas je sledovalo ovih 222 eura ni to nijesmo mogli da uzmemo, jer zbog korone nismo radili, a to je 666 za tri mjeseca. Nismo mi krivi već firma zbog toga što nam nije obračun završila”, kazao je Radičević.

Kako kaže, dodatno mu je teško pala izolacija.

“Evo treći mjesec ne radimo, iskren da budem nemamo para. Nikome se ne obraćamo niti nam se obraćaju, imao sam dvije ture do Beograda i Sarajeva prije ove epidemije, a onda sam bio 28 dana u kućnoj izolaciji, ja i kolega Adrović. Niko nas nije pitao imamo li para ili ne. Nikoga mi ne oštećujemo, ali mislim da je ovo greota što se radi”, smatra Radičević.

Radičević kaže i da je tužio preduzeće.

“Danas nas je bilo blizu 30, otprilike. Danas su od naših kolega neki već uzeli knjižice i rješenja i napustili da rade negdje drugo. Ja nisam napustio već sam tužio i ima dosta ljudi koji su tužili. Inače je u zadnje vrijeme dosta vozača napustilo posao”, naveo je Radičević.

Kako navodi, i vozila su oštećena pa ne može sa takvima da vozi.

“Mi se ne razumijemo u pravne stvari, mi smo vozači, dobijemo nalog da idemo. Imamo dvije linije za vani, Beograd i Sarajevo. Sad su granice zatvorene pa još nije to krenulo, a što se tiče lokalnog saobraćaja samo imamo Bijelo Polje. Imali smo i do Herceg Novog ali smo to izgubili jer se nismo obraćali redovno povodom toga. Prije dva-tri dana je počeo taj lokalni prevoz, ali mi nećemo ni to raditi dok se ne izborimo za svoja prava. Ja prvo i prvo ne želim da sjednem u taj autobus jer sam prijave dobijao što mu je slomljena šoferšajbna i neću tako da vozim”, izričit je Radičević.

On navodi da im je rečeno da štrajk nije legalan.

“Anka Ojdanić, zamjenik direktora potencira da taj štrajk nije legalan jer možemo da štrajkujemo samo mi koji radimo. Ona kao predsjednik sindikata kaže da ne mogu svi da štrajkuju, međutim ne može ona da bude na toj funkciji već neko od radnika, ali dobro. Ja i još jedan vozač smo bili u sindikat i smatram da na čelu treba da bude radnik, i da ga mi postavimo, a ne neki direktori ili šefovi”, smatra Radičević.

Radičević će i narednog dana u deset časova doći sa kolegama na stanicu kako bi potpisali osobe koje će da štrajkuju.

loading…