Studenti starog sistema završiće studije bez problemaStudenti starog sistema završiće studije bez problema

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić sastao se sa rektorkom Univerziteta u Granadi, prof. dr Pilar Aranda Ramirez i prorektorkom za internacionalizaciju, prof. dr Doroti Keli, te sa prof. dr Hoze Antoniom Arozom koordinatorom Erasmus + projekata za kreditnu mobilnost sa partnerskim zemljama na Univerzitetu u Granadi.

Teme razgovora bili su internacionalizacija univerziteta u najširem smislu, te dalji pravci saradnje između dva univerziteta, posebno kada je razmjena studenata i zaposlenih u okviru Erasmus + programa u pitanju.

Posjeta Univerzitetu u Granadi je realizovana uz podršku Erasmus+ programa mobilnosti.

Rektori dva univerziteta potpisali su novi među-institucionalni ugovor u okviru Erasmus + programa za period 2019-2022 godine. Ugovor predviđa razmjenu studenata na sva tri nivoa studija, kao i razmjenu nastavnog i ne-nastavnog osoblja (studenata i 6 predstavnika osoblja sa UCG imaće priliku sa posjeti Univerzitet u Grandi, dok će UCG primiti 2 studenta i 4 predstavnika osoblja). Realizacija ugovora počeće od septembra tekuće godine, kada će biti objavljen konkurs za prijavu zainteresovanih studenta i osoblja za planirane mobilnosti.

Univerzitet u Granadi osnovan je 1349. godine i spada u red univerziteta sa najdužom tradicijom visokog obrazovanja u svijetu. Danas je visoko rangiran i spada među 3% najviše rangiranih univerziteta na svijetu, a treći je najbolje rangirani univerzitet u Španiji. Najaktivniji je univerzitet u Španiji kada je razmjena studenata i nastavnika u pitanju, ima veliki broj međunarodnih studenata, a takođe prednjači i po broju međunarodnih projekata koje realizuje.

Prema Academic Ranking of World Universities (ARWU) Univerzitet u Granadi zauzima 278 mjesto, što potvrđuje njegovu poziciju vodeće naučno-istraživačke ustanove na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Rektor Nikolić je istakao da je saradnja sa Univerzitetom u Granadi još jedan uspješan korak u ostvarivanju ciljeva u oblasti međunarodne saradnje zacrtanih nedavno usvojenom Strategijom razvoja Univerziteta, čime rukovodstvo Univerziteta Crne Gore dokazuje predanost i posvećenost u namjerama da realizuje planove u što kraćem roku i time doprinese boljem pozicioniranju Univerziteta na međunarodnom nivou.