Danas je predsjednik Skupštine opštine Berane, Milutin Rmuš, sa delegacijom opštine, predstavnicima OBNOR-a Berane 1941-1945, OO SNP-a Berane, delegacijom opštine Andrijevica, delegacijom Udruženja boraca Andrijevica, brojnim građanima i poštovaocima tekovina NOB-a, na mjestu stradanja devet beranskih rodoljuba od strane italijanskih okupatora, položio vijenac.

Polaganjem vijenaca na spomenik “Sloboda” na Jasikovcu obilježen je 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.
U svom obraćanju predsjednik Skupštine Milun Rmuš je kazao da na ovaj dan, na mjestu koje je simbol pobjede nad fašizmom, odajemo počast svim žrtvama palim za našu slobodu.
“To je prilika i da se zahvalimo onima koji su još uvijek sa nama, da se zahvalimo potomcima naših heroja koji čuvaju njihov legat i da nikada ne zaboravimo simbol oslobođenja i svijetle istorijske stranice naše zemlje. Dan pobjede nad fašizmom jedan je od onih datuma koji podjednako moraju slaviti i djed i unuk, i otac i sin jer sloboda, mir i život dostojan čovjeka nemaju cijenu”, naglasio je Rmuš.
On je istakao da, njegujući svijetle tradicije antifašizma, otvaramo novim generacijama vrata demokratije, evropskih vrijednosti i standarda kojima teži naš grad i naša Crna Gora.
“Dan pobjede nad fašizmom ne možemo i ne smijemo da zaboravimo i zbog miliona žrtava odnesenih vihorom rata, među kojima su stradali i heroji naše zemlje, naš narod, ono najhrabrije i najbolje što smo imali. Najmanje što možemo da učinimo za njih je da ih čuvamo od zaborava”, kazao je Rmuš.
“Čovjekovo dostojanstvo i ponos se ogledaju u slobodi jer samo slobodni možemo da koračamo putevima sreće, prosperiteta i sveukupnog blagostanja. Tako i iz ovog spomenika Slobode na Jasikovcu i ovog 9. maja, kada slavimo Dan pobjede nad fašizmom, isijava poruka da se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su tokom Drugog svjetskog rata uzidali svoje kosti u slobodu koju i danas uživamo”, kazao je na početku govora predsjednik OBNOR-a Berane 1941-1945 Petar Labudović.