Roditelji već duži period priželjkuju rasterećenje osnovaca u dijelu koji se tiče učenja nepotrebnih podataka. Stoga ih je, izjava ministra koji je u intervjuu za Dnevne novine najavio izmjene nastavnog programa, obradovala.

Najave ministra prosvjete Damira Šehovića da je trenutno u izradi novi nastavni plan za osnovno obrazovanje koje podrazumijevaju između ostalog rasterećenje učenika i oslobađanje gradiva nepotrebnih podataka, obradovale su roditelje, kazala je za Dnevne novine predsjednica udruženja Roditelji, Kristina Mihailović.

“Ministar je već nekoliko puta do sada najavljivao reforme, doduše u kratkim crtama. Sada je sa više detalja govorio o toj temi. Mogu reći, po komentarima roditelja, a i generalno kada pričamo o udruženju Roditelji, najave ministra

Šehovića su nas obradovale, jer se nadamo da će zaista do toga doći. Mi smo to priželjkivali već duži period i o tome pričali”, naglasila je Mihailović.

Ona napominje da je potrebno dosta raditi na promjeni samog načina rada sa djecom i pitanja znanja i primjene tog znanja.

“Ne samo da to roditelji smatraju, na to nam ukazuje i nastavni kadar i Program za međunarodno testiranje učenika (PISA). Tako da jedino što možemo da budemo iznenađeni i da očekujemo i da se nadamo da će se to i realizovati, da ćemo imati neke konkretne rezultate. Ostaje nam da se nadamo da će se sistem obrazovanja u narednom periodu drastično mijenjati na bolje”, istakla je Mihailović.

U intervjuu za DN, Šehović je kazao da je namjera da se dodatni fokus stavi, između ostalog, na izučavanje stranih jezika, ali i da se osnovcima ostavi dovoljno prostora i vremena da materiju zaista i usvoje. Šehović je istakao da predmetni programi treba da budu oslobođeni nepotrebnih podataka i detalja koji, umjesto da podstiču učenika na kritičko promišljanje i sticanje znanja primjenjivih u realnim radnim i životnim situacijama, zapravo zahtijevaju da pamte i reprodukuju pojmove i definicije.

“Izmjenama se bavi stručni tim, a ideja je da rasterećenje bude na nivou od oko 10 odsto, što je svakako značajan prvi korak”, kazao je Šehović.

Što se samih procjenata tiče, Mihailović naglašava da nije kompetentna da komentariše, ali da način na koji će se smanjenje od 10 odsto ostvariti, objašnjen u intervjuu, govori da se ide u dobrom pravcu.

“Nijesam sigurna koliko smo mi kompetentni da ulazimo u detalje i da pričamo o tome, da bismo mogli tačno da znamo šta to predviđa ili ne predviđa. Ono što je važno je da je upravo u intervjuu objašnjeno na koji način će se smanjivati gradivo, odnosno na šta će se više obraćati pažnja. Na pamćenje nekih detalja koji možda nijesu važni u samom sistemu obrazovanja, a opet, s druge strane, da se to nadomjesti nekim drugim važim informacijama koje će kasnije moći da se primijene. Odnosno, da se više tome posvjeti pažnja, u samoj praksi i primjeni znanja, a ne nekim podacima ili pukom pamćenju informacija”, objašnjava Mihailović.

Ona smatra da je to dobar smjer. “Vjerujemo da nije jednostavno mijenjati kompletan nastavni plan i program, ali je važno da se krene. Mi smo odavno prepoznali taj problem kao država i do sad smo o tome najviše i pričali, ali ovo su neki prvi koraci, pa da ne bude da odmah kritikujemo i da mislimo da neće biti dovoljno. Neka bude da se krenulo i da se stvari mijenjaju na bolje, kako bi u narednom periodu mogli da očekujemo da će i rezultati biti vidljiviji i bolji i da će djeca dobijati kvalitetno znanje”, zaključuje Mihailović.