Ukoliko dođe do eventualne epidemije morbila u Crnoj Gori crnogorski zdravstveni sistem biće spreman, priprema se nabaku odgovarajućih testova, a i preduzećemo odgovarajuće mjere, saopštio je ministar zdravlja Vojislav Šimun.

 

Institut za javno zdravlje (IJZ) potvrdio je danas prvi slučaj obolijevanja od morbila u Pljevljima, što je šesti laboratorijski potvrđen slučaj malih boginja u Crnoj Gori.

 

Šimun je u emisiji “Stav” na TVCG kazao da je u pitanju importovan slučaj i da je oboljeli iz Bosne i Hercegovine.

 

“Epidemija se proglašava na predlog IJZ. Bićemo spremni ukoliko dođe do eventualne epidemije. Obezbijedili smo i najsavremeniju vakcinaciju koja se primjenjuje svuda u svijetu, kao i transparentnost podataka”, kazao je on.

 

Šimun, ipak, tvrdi da vakcinacija u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou.

 

“Ukupno 16.000 djece predloškokom uzrastu, 8.000 osnovaca i 2.600 srednjoškolaca u Crnoj Gori nije vakcinisano. Apelujem na roditelje da budu odgovorni i da razbiju antivaksersku stiglmu ili zabludu i da se okrenu zdravstvenim autoritetima”, poručio je Šimun.

 

Šimun tvrdi da je MMR vakcina bezbjedna.

 

“Generacije su vakcinisane sa njom. Ta vakcina je smanjila smrtnost za 75 odsto od morbila. U Crnoj Gori je prisutna velika neiformisanost i opušenost, a to su ponašanja koja trebaju da budu prevaziđena”, kazao je on.

 

Trend odliva ljekara smanjen

 

Šimun je u emisiji kazao da se trend odliva ljekara zaustavio u posljednje vrijeme.

 

“Najveći je bio u periodu između 2014. i 2018. godine. Tada je 101 ljekar otišao iz Crne Gore. Zahvaljujući boljoj finansijskoj situaciji i Programu Evropa sad trend odliva smo zaustavili. Mnogo su im bolji uslovi.

 

Šimun je podsjetio da je trenutno, po podacima Ljekarske komorem u javnom zdravstvenom sistemu1990 ljekara, a sa privatnim ta brojka iznosi 2.400.

 

Gradnja bolnice u Pljevljima početkom naredne godine

 

Govoreći o novim projektima, Šimun je kazao da svakog dana očekuje da se raspiše tender za novu bolnicu u Pljevljima.

 

“Do kraja godine ili početkom iduće biće započeta gradnja tog zdrasvtvenog objekta”, rekao je on.

 

Liste čekanja sistemski problem: Građani ostvare uslugu, a ne otkažu termin

 

Komentarišući velike liste čekanja, na šta se građani najviše žale, Šimun navodi da je u pitanju sistemski problem.

 

“Već postoji formirana radna grupa koja će raditi na rasterećivanju liste čekanja”, dodao je on.

 

U Crnoj Gori je registrovano preko 2000 prigovora na liste čekanja i na kvalitet usluga.

 

“Problem je neotkazivanje pregleda. Pacijent ostavri uslugu i ne otkaže i takvih termina ima do 30 odsto. Ačlekujem na građane da budu silidarnosti i da otkazuju preglede”, zaključio je Šimun.

 

Izvor: RTCG