Studenti Univerziteta Crne Gore nezadovoljni stanjem u crnogorskim studentiskim domovima izraziće svoje stavove na sjutrašnjem okupljanju ispred Prve faze Studentskih domova u Podgorici. Studenti traže izgradnju novog doma, poboljšanje uslova u postojećim domovima i rješenja za studente koji neće moći da ostvare pravo na dom.

Okupljanje počinje u 11 časova, a organizatori skupa očekuju i Nikšićane, jer kako kažu “dijele iste probleme i u Studentskom domu u Nikšiću”.

“Univerzitet Crne Gore ima oko 18000 studenata, mjesta u studentskom domu ima oko 1000. U prvoj i drugoj fazi studentskog doma nema klime, u prvoj fazi namještaj je iz 1976. godine, izolacija je jako loša, na gornjim spratovima dom više liči na golubarnik nego na dom”, kazali su studenti u svom saopštenju.

Ipak, studenti su primorani na život u Domu. Dodatno situaciju otežava što od ove godine više nema tzv. “kupovine mjesta u domovima i snalaženja”.

“Pored takvih uslova, ljudi su primorani da žive u domu, zbog dolaska stranaca u Podgoricu, cijene za iznajmljivanje stanova su prevelike. U studentskom domu je uvijek bilo snalaženja, pa je studenata nerijetko u sobi bilo više nego što je predviđeno. Ti studenti u domu nisu bili legalno, ali su bili legitimno, jer su na kraju i oni studenti koji ne mogu ostvariti pravo na dom jer su kapaciteti previše mali”, navodi se u saopštenju studenta.

“U četvrtak u 11 časova ćemo tražiti rješenja. Izgradnju novog doma, poboljšanje uslova u postojećim domovima i prelazna rešenja za studente koji neće moći da ostvare pravo na dom”, poručili su studenti, uz poruku kolegama da im se pridruže.