U Evropi danas se obeležava 9. maj – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope, u znak sećanja na 1945. godine, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju.

Ovaj značajan datum obilježili su članovi Organizacije boraca NOR-a 1941.-1945. Berane, polaganjem cvijeća kod spomenika palim borcima na Jasikovcu, prenosi Radio Berane.

Potpredsjednik OBNORA-a Petar Labudović rekao je da je današnji datum najveći praznik slobodoljubivog svijeta.

“Na Jasikovcu nema jasika, ali ovo znamenito uzvišenje istina je o nama, otvorene knjiga slobodarske istorije našeg naroda na čijim stranicama čitamo kako su se ređale ratne pobjede naših rodoljuba u Balkanskim, Prvom i drugom svjetskom ratu, kako se za slobodu prolivala krv i davali životi” kazao je Labudović.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, pozdravljajući prisutne, rekao je da je Dan pobjede nad fašizmom jedan od univerzalnih simbola savremene civilizacije na kojem je trajno utisnut pečat našeg slobodarstva.

“Na ovaj dan treba se sjetiti ljudi koji su se u tim herojskim vremenima nesebično borili za slobodu, pravo na dostojanstvo i nosrmalan život i koji su nam pokazali da njihovi podvizi nisu bili uzaludni. Današnje generacije u Crnoj Gori i šire, sa osjećajem istorijskog duga prema tvorcima te veličanstvene pobjede, proslavljaju Dan pobjede , kao jedan od univerzalnih simbola savremene civilizacije na kojem je trajno utisnut pečat našeg slobodarstva” dodao je on.

Spomen kompleks na Jasikovcu podignut je u znak sjećanja na beranske rodoljube, Miletu Mitrovića, Danila Joksimovića, Boka Berovića, Miljana Mališića, Božinu Nedića, Boža Lekića, Vukajla Zečevića. Arsa Mališića i Aleksandra Arsenijevića, koje su 1941. strijeljali italijanski fašisti.