sjednica socijalnog savjeta

Članovi Socijalnog savjeta, koji se sastoji od predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca, podržali su predlog povećanja minimalne zarade o kojem će se u Skupštini raspravljati 18. februara.

Juče je održana Prva vanredna sjednica Socijalnog savjeta uoči skupštinske rasprave o povećanju minimalne zarade. Na poziv predsjednika Socijalnog savjeta Predraga Mitrovića, sjednici su prisustvovali predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić. Predlozi za izmjenu i dopunu Zakona o radu koji se tiču povećanja najmanjeg iznosa minimalne zarade će biti na dnevnom redu 18. februara.
Bečić je naglasio da je ustavno pravo svakog poslanika da predloži zakon ili drugi akt, ali da svojim prisustvom pokazuje otvorenost prema procesu dijaloga koji treba da nas vodi ka izbalansiranim mogućnostima i potrebama.
Smatra da je ostavljeno dovoljno prostora i vremena da se o izmjenama zakona razgovara u Socijalnom savjetu, imajući u vidu da iste stupaju na snagu 1.jula.
Krivokapić je istakao da Socijalni savjet treba da bude mjesto uravnoteženja svih naših ciljeva.
“Ova Vlada će 2021. godinu proglasiti godinom socijalne pravde, a najvažnija je socijalna pravda, koja treba da stigne do svih porodica i svakog pojedinca. Odluke moraju biti dugoročne, a takve odluke se donose samo na osnovu analize činjenica i stanja, na bazi mogućnosti, a ne samo želja. Svakako je dobra poruka povećanje iznosa minimalne zarade, ali zakonodavac u konsultacijama sa Vladom i na osnovu preporuka socijalnih partnera treba da procijeni najbolji momenat”, naveo je Krivokapić
Minimalna zarada u Crnoj Gori poslednji put povećana je 2019. i među najnižima je u svjetu, što, ističu u Vladi, ukazuje na neophodnost promjene o kojoj se vodila diskusija, a tokom koje je podržan predlog povećanja minimalne zarade od strane Vlade, poslodavaca i sindikata.
Izvor: CdM