„Moji književni prijatelji” Roberta Pjuminija, jednog od najpoznatijih italijanskih pisaca za djecu i omladinu, upoznaje čitaoce sa 40 čuvenih likova iz klasika svjetske književnosti za mlade. Među njima su Ana Frank, kapetan Nemo, Džejn Ejr, Sindbad Moreplovac, Šerlok Holms i druge poznate i manje poznate ličnosti romana koji oduševljavaju generacije čitalaca.

Priče o ovih 40 junaka opisuju njihove uzbudljive sudbine, i podstiču čitaoce da se bolje upoznaju sa književnim djelima iz kojih junaci originalno proističu. Uz priču o svakom od likova dati su i podaci o knjizi u kojoj se on pojavljuje i njenom autoru, kao i citat iz knjige, a sve to prate ilustracije Elize Paganeli.

Izdanje „Moji književni prijatelji” namijenjeno je čitaocima svih uzrasta – to mogu biti odrasli koji uveliko uživaju u svetu knjiga, kao i oni mlađi, koji u njemu tek prave prve čitalačke korake.

Poziv na prijateljstvo s književnim junacima zapravo je poziv na čitanje i upoznavanje novih svjetova – što je jedan od najljepših aspekata čitalačkog iskustva.