Knjiga “Parfem: Hronologija jednog zločina” uzima na sebe težak zadatak- dočarati efekat jednog čula (mirisa, koji je srž ove priče) drugim- čulom vida, odnosno riječima.

Radnja romana Patrika Ziskinda obuhvata Francusku krajem osamanaestog vijeka, a govori o svijetu jednog serijskog ubice rođenim sa vrlo istančanim čulom mirisa. Roman istražuje mirise i njihove odnose s emocionalnim značenjima koje mogu imati.

Sažeta radnja romana:

U sirotinjskoj četvrti Pariza rođena je beba koja je po rođenju napuštena i predata monasima kao socijalni slučaj. Međutim, monasi ne mogu da nađu nikoga ko bi tu bebu usvojio. Beba je rođena sa izrazitim čulom mirisa. Kao dječak, živi da dešifruje mirise Pariza, a kasnije radi kao šegrt u parfimeriji gdje pokazuje izuzetnu sposobnost za pravljenje parfema, miješajući cvijeće, ulja i biljke. U pravljenju parfema je pronalazio mir i unutrašnju sreću, ali želio je da ga cijeli svijet pamti po unikatnoj noti parfema. Tragajući za pravim sastojkom i unikatnim mirisom, Žan Batist je počeo da ubija prelijepe mlade žene ne bi li dobio najljepši parfem ikad napravljen…

Postoji istoimena filmska adaptacija knjige, a kritičari kažu da je film manje agresivan u scenama prikaza zločina, kako bi dospio do većeg broja gledalaca, ali jednako umjetnički uspio.