Njegov prvi roman „Princ magle” iz 1993. je dobitnik Edebe književne nagrade za tinejdžersku literaturu. Verzija na engleskom je objavljena 2010. Posle toga su uslijedili romani: „Ponoćna palata” iz 1994, „Septembarska svjetla” iz 1995. i „Marina” iz 1999.

Svoj prvi roman za odrasle, „Sjenka vjetra” napisao je 2001. i ovo djelo je dobilo brojna međunarodna priznanja i pohvale od kritičara širom svijeta i postalo jedan od najčitanijih romana španske i evropske književnosti u proteklih nekoliko decenija. Roman je prodat u milionima primjeraka širom svijeta i više od milion primjeraka samo u Velikoj Britaniji. Nakon pauze od sedam godina, Safon je objavio novi roman „Igra anđela”, aprila 2008. u engleskom izdanju, koji je prevela Lusija Grejvs, ćerka pjesnika Roberta Grejvsa. Kao i „Sjenka vetra”, i ova knjiga pripada ciklusu o misterijama Barselone i „Groblju zaboravljenih knjiga”.
Barselona 1945, grad polako zacjeljuje svoje rane iz rata, a Danijel, sin trgovca antikvarnim knjigama, koji tuguje zbog gubitka majke, nalazi utjehu u misterioznoj knjizi Sjenka vetra, koju je napisao izvijesni Hulijan Karaš. Ali kada je krenuo da pronađe druge naslove istog autora, on dolazi do šokantnog otkrića, neko sistematski uništava svaki primjerak svake knjige koju je Karaš napisao. Zapravo, Danijel možda pos€eduje posljednji primjerak Karašovih knjiga. Uskoro, njegova prividno bezazlena potraga otvara vrata jedne od najmračnijih tajni Barselone – epske priče o ubistvu, ludilu i ukletoj ljubavi.