"Sponzoruša bez sjećanja", Ivona Drobnjak, roman,

Roman “Sponzoruša bez sjećanja“ je prvi roman Nikšićanke Ivone Drobnjak.

Ova knjiga, pomalo provokativnog naziva je zapis o današnjem vremenu i nekoliko ljudskih sudbina. Žanr je drama-triler sa ljubavnim elementima.
Na vrlo slikovit način je dočaran svijet djevojaka koje žele da žive na visokoj nozi, ali i onih koji mogu da im pruže taj luksuz. Kada se uđe malo dublje u tematiku, postavljaju se mnoga pitanja poput – Može li se novcem kupiti baš sve? Koliko smo daleko spremni da odemo zbog materijalnih blagodeti? Kolika je zapravo granica između dobrog i lošeg?
Knjiga je napisana u tri vremena. Priča počinje u zatvoru u kojem se nalazi Eleonora, koja je glavni lik, a potom se otkriva kako je tamo završila. Radnja nas zatim vodi u Beograd, gdje ona ide na studije i upoznaje nas sa njenim drugaricama, njihovim momcima, drugovima, “kombinacijama”. Treće vrijeme je prošlost u koju nas odvode sjećanja glavnih likova. U romanu je na vrlo slikovit način dočaran svijet cura kojima je jako bitno materijalno, ali i onima koji mogu da im pruže taj luksuz.
“Moram da podvučem da knjiga nije kritika pojedinca, već zapisnik modernog društva i pečat jednog perioda i nekoliko sudbina. Kada se uđe malo dublje u tematiku, pred čitaocem su mnoge dileme, koje dijeli sa akterima romana, poput toga koliko je čovjek spreman daleko da ide zbog materijalnog blagostanja, ali i kolika je granica između dobrog i lošeg. Zar nemamo svi mi malo dobrog, kao i malo lošeg u sebi? Mislim da je samo pitanje šta ćemo da pustimo da preovlada našim mislima, a naposlijetku i našim životom”, kazala je spisateljica o romanu.
Centralna tema, koja se provlači u toku cijelog romana jeste zavisnost. Čitaoci će sami procijeniti kroz čitanje šta je jače, zavisnost od narkotika, od materijalnog blagostanja ili od druge osobe.