Iz Mjesne zajednice Dolac u Beranama kazali su da osjećaju zabrinutost povodom sudbine aerodroma u Beranama, i kako navode strahuju šta će biti sa kućama pored piste.

Oni su podsjetili da dosta stanovnika iz ovog naselja ima svoje kuće nedaleko od aerodromske piste i da još uvijek ne znaju šta će biti sa njihovim stambenim objektima ako dođe do najavljene valorizacije ovog prostora od strane njemačkog investitora. Kazali su da traže odgovor na postavljeno pitanje kako bi mogli da planiraju šta dalje da rade.
– Prije više od godinu dana pompezno je najavljivano da će, u kratkom roku, inostrani investitori uz aktiviranje beranskog aerodroma otvoriti i druge brojne sadržaje uz postojeću pistu. Tada je rečno da će to, najvjerovatnije, zahtijevati i uklanjanje brojnih stambenih objekata sa ovog prostora. Međutim, niko precizno nije kazao koji su to objekti i dokle će se prostirati sve ono što je predmet interesovanja investitora koji su nas ubjeđivali da je otvaranje aerodroma gotova stvar. Mještani prosto žive u strahu i nezvijednosti šta će biti sa njihovim kućama, jer se iz nadležnih institucija ne oglašavaju po ovom pitanju. Od Vlade zahtijevamo da javno saopšte dokle se stiglo sa realizacijom zamišljenih projekta i hoće li biti rušenja kuća pored aerodromske piste – ističe Ivan Radević predsjednik mjesne zajednice Dolac.
Podsjećamo, nakon sprovedenog tendera za izbor konsultanta za pružanje usluga u cilju pripreme i izrade Analize opravdanosti javno privatnog partnerstva za valorizaciiju Aero -parka Berane taj posao je dobila firma Ernst&Young DOO iz Beograda. Iz Vlade je tada rečeno da će se do kraja februara znati da li će se kroz javno privatno partnerstvo krenuti sa valorizacijom vazdušne luke u Beranama za koju je interesovanje iskazala inostrana kompanija Elite Private Jet Service, odnosno njen predstavnik, njemački investitor, Majk Štajnmiler. Međutim iz Vlade ni do današnjih dana nije saopšteno šta je pomenuta analiza pokazala. Iz lokalne uprave su za “Dan” kazali da oni nemaju nikakvu zvaničnu informaciju u vezi ovog pitanja i da još uvijek ne znaju kakava je dalja sudbina realizacije projekta koji je najavljivao Majk Štajnmiler koji je još tokom prošle godine poručivao “da će uskoro početi da se realizuje projekat rekonstrukcije aerodroma u Beranama i njegovog stavljanja u potpunu funkciju u novom i najmodernijem ruhu”. On je tada isticao da je Vladi već dostavio sva potrebna dokumenta za realizaciju ovog izuzetno važnog projekta.
Projektnim zadatkom predviđeni brojni objekti
Majk Štajnmiler prilikom posjete Beranama najavio je da će se na lokaciji aerodroma graditi i fabrike. A projektnim zadatkom predviđeno da tamo bude vatrogasni dom, zgrada hangara za avione za gašenje požara dužine 20 metara, heliodrom za spasilački helikopter i VIP, taksi stanica širine oko 26 metara, pista za tovarni prostor dužine od oko 600 metara, te zgrada za kargo centar površine od oko 40.000 metara kvadratnih. Predviđeno je da zgrada terminala ima deset šaltera, približne površine 21.000 metara kvadratnih. Predviđa se i parking prostor, autobuska stanica, zgrada za opremu letova, benzinska pumpa i mnogo drugih sadržaja, što sve zajedno, kako je navođeno, zahtijeva uklanjanje brojnih postojećih objekata na području Pešaca i Doca.
Izvor: Dan