BolnicaU Beranskoj bolnici 94 pregleda

 

 

Prehlade, virusi, lomovi na poledici sve to nas to čeka u ovim zimskim danima. Ekipa portala Mladi Berana pitala je ljekare Opšte Bolnice Berane za savjete kako se sauvati zimus.

Izloženost niskim temperaturama različito utiče na zdravlje ljudi, naročito kod osjetljivih grupa kao što su stariji , djeca, trudnice, hronični bolesnici. “Odgovarajućim ponašanjem možemo da umanjimo posledice koje niske temperature mogu da izazovu.

Prvenstveno treba raditi na jačanju imuniteta. Važno je biti odmoran i naspavan, izbjegavati stresne situacije.

U zavisnosti od mogućnosti svakodnevno treba unositi svježe voće i povrće, a po potrebi i preparate minerala i vitamina. Unositi dosta tečnosti , prvenstveno vode, neslađenih toplih voćnih čajeva i kompota“, kazali su ljekari bolnice Berane.

Važno je obratitipažnju i na garderobu. I nju treba odabirati u skladu sa vremenom, koristiti prirodne materijale, prvenstveno vunu i pamuk. Oblačiti se slojevito, spoljašnji sloj odjeće treba da bude komotan , otporan na vjetar i vodu. Nositi kapu, rukavice , šal preko usta i nosa da ne bi direktno udisali hladan vazduh.

Obuća treba biti  topla i komotna, otporna na snijeg i vodu, bez visokih peta, kazali su oni.

Redovno provjetravati boravišni prostor, koliko mogućnosti dozvoljavaju treba biti fizički aktivan i provoditi jedan dio vremena na otvorenom.

Hronični bolesnici treba redovno da uzimaju propisanu terapiju.

U slučaju poledice povećava se mogućnost od povređivanja.

“Izbjegavati izlazak u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, težak fizički rad na otvorenom, hodanje po zaleđenim površinama,  dugo stajanje i sjedjanje. Izbjegavati alkohol i nikotin. U slučaju pojave promrzlina ne izlagati se direktnom izvoru toplote, već potražiti ljekarsku pomo“, savjetovali su ljekari Opšte bolnice Berane.

loading…