Kozma i Damjan bili su braća iz Azije, čija je majka bila hrišćanka, a otac neznabožac. Iako ih otac nije učio hrišćanskim pravilima, budući čudotvorci slijedili su majku, a nakon očeve smrti zajedno sa njom su se posvetili služenju Isusu Hristu.

Braća su otkrila da su od Boga dobila dar za iscjeljivanje ljudi, bilo da je u pitanju bolesno tijelo ili duh. Postoje zapisi da su Sveti Kozma i Damjan mnoge izliječili od različitih bolesti i istjerivali duhove iz ljudi, a bili su poznati po tome što nikada nikome nisu naplatili usluge liječenja, po Hristovoj naredbi: “Zabadava dobiste, zabadava dajite”. Zbog toga su ih u narodu prozvali “besrebrenici”.

Posle smrti sahranjeni su onako kako su i živjeli – zajedno, u mjestu Feremanu. Legenda kaže da su svoja čuda nastavili da čine i posle smrti i da su se mnogi vjernici izliječili nakon poklonjenja njihovim moštima. Zato je i do danas ostalo vjerovanje da se ovi sveci prizivaju u pomoć kod svake bolesti i nevolje.
Vračati znači lečiti, pa se tako Sveti Vrači smatraju zaštitnicima ljekara. Svetom Kozmi i Damjanu posvećene su mnoge crkve, manastiri i bolnice, a na ovaj dan se veruje da braća čudotvorci liječe bolesne koji im se iskreno mole. U Vizantiji je Hipokratova zakletva bila zamijenjena zakletvom Kozmi i Damjanu.