Ministarstvo finansija i Uprava za igre na sreću očigledno su svjesno, nezakonito izmjestili priređivanje igara na sreću iz kladionica u ugostiteljske objekte, čime su praktično prekršili više od trećine zakona o igrama na sreću, pišu Dnevne novine.

Na taj način su donošenjem pravilnika (podzakonski akt) iz 2013. o prostorno tehničkim uslovima omogućili pojedinim firmama da nezakonito i neustavno obavljaju djelatnost igara na sreću u objektima koji već imaju dozvole za obavljanje drugih djelatnosti.

I dok traje pravni “ping-pong” oko “terminala”, oni su i dalje u kafićima, što samo državi pravi novu štetu. Terminali su, prema važećem zakonu o igrama na sreću, samo rekvizit. Zakon propisuje precizno sve igre i sisteme za igru na sreću, dok rekviziti ne mogu biti osnov za sticanje ugovora o koncesiji.

Ustavni sud nedavno je proglasio nezakonite i neustavne odredbe pravilnika Ministarstva finansija i na taj način potvrdio stav dijela javnosti da je klađenje i kockanje u kafićima i restoranima nedozvoljeno. Šteta od onog što se učinilo sa terminalima po državu je višemilionska i ona je pod provjerom nadležnih organa kroz predmet ispitivanja zakonitosti rada Uprave i Ministarstva finansija.

Međutim, i pored toga što je odluka Ustavnog suda objavljena još 10. aprila u Službenom listu, terminali se i dalje nalaze u ugostiteljskim objektima.

Terminali su se pojavili 2013. godine nakon što je tadašnji ministar finansija Radoje Žugić donio pravilnik o izmjenama pravilnika o prostorno tehničkim uslovima.

Međutim, njegov nasljednik na poziciji ministra finansija Raško Konjević donosi u ljeto 2016. godine izmjene pravilnika čiji je pravni osnov problematičan. Konjevićev pravilnik nema uporište u važećem zakonu o igrama na sreću. To je bio pokušaj da se ozakoni nešto što je u suštini nezakonito.