mladi beranaNaplatili 17,45 odsto prihoda više

Užu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata, koja je krajem prošle godine kompletirana i onima iz oblasti digitalne infrastrukture, sada čine 62 projekta ukupne vrijednosti 5,68 milijardi eura, pišu Dnevne novine.
Vlada je krajem decembra usvojila novi dokument, nakon što ga je Nacionalna investiciona komisija razmotrila 21. novembra. Prvobitna Uža lista s kraja marta prošle godine imala je 36 projekata, čija je ukupna vrijednost bila 2,13 milijardi eura.
Lista je prvi put ažurirana mjesec kasnije, da bi se na kraju godine broj projekata i njihova vrijednost praktično udvostručila.
Od 62 projekta na novoj listi, devet je iz oblasti eneregtike u koje će biti uloženo 1,18 milijardi eura. Troškovi 12 projekata iz saobraćajne infrastrukture iznosiće 3,39 milijardi eura, a sedam iz oblasti zaštite životne sredine 731,17 miliona.
Nova tri projekta iz sektora digitalne infrastrukture vrijedna su 32,95 miliona eura, 15 iz sektora društvenih djelatnosti 300,02 miliona, dok je za ostalu infrastrukturu izdvojeno 16 projekata od 47,97 miliona.
Prema Strateškoj relevantnosti projekta, sa 98 odsto na vrhu su se našla dva projekta unapređenje vodosnabdijevanja i državni data centar. Prvi pripada sektoru zaštite životne sredine i za njega su procijenjeni troškovi od 123,6 miliona eura.
Planska dokumentacija je završena, a u toku je rješavanje imovinskopravnih pitanja.
Data centar organa državne uprave, odnosno Državni data centar treba na jednom mjestu da objedini ključnu informaciono-komunikacionu infrastrukturu, značajnu za efikasno funkcionisanje sistema elektronske uprave i IT sistema organa državne uprave.
“U Državnom data centru bio bi smješten Jedinstveni informacioni sistem organa državne uprave i nudio bi IT usluge organima državne uprave koji nemaju svoj data centar. Planirana lokacija je u nekadašnjoj zgradi Pobjede u Podgorici”, detalji su projekta u koji će se, prema procjenama, investirati 2,45 miliona eura.
Sa 96 odsto strateške relevatnosti označena je rekonstrukcija i modernizacija pruge od Bara do Vrbnice, na granici sa Srbijom, a troškovi za tri segmenta ovih radova procijenjeni su na 246,5 miliona eura.
U istu kategoriju spada razvoj infrastrukture za širokopojasni pristup internetu, vrijednosti 27,5 miliona eura, potrebna za širenje mreže nove generacije. Njime bi širokopojasne mreže bile dostupne i u područjima u kojima za to ne postoji komercijalni interes.