Broj novooboljelih sa dijagnozom depresivnog poremećaja u Crnoj Gori u 2016. je iznosio 1.880 pacijenata, pokazali su podaci iz zdravstveno-informacionog sistema. Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) upozoravaju da da će depresivni poremećaj do 2020. godine postati drugi po veličini svjetski zdravstveni problem.

U odnosu na 2015. depresivnih je bilo oko stotinu manje 2016. godine. U domovima zdravlja u periodu 2011-2015. udio posjeta pacijenata sa ovom dijagnozom u odnosu na ukupan broj oboljelih u grupi oboljenja „Duševni poremećaji i poremećaji ponašanja“ iznosio je u prosjeku oko 25 odsto.

“I kod nas, kao i u razvijenim zemljama, žene češće obolijevaju nego muškarci. Najviše oboljelih je u dobnoj grupi 50-59 godina, zatim u dobi od 40-49 godina i od 60-69 godina. U navedenom periodu, 2011-2015.g. u odnosu na ukupan broj liječenih od depresije, na bolničkom liječenju bilo je od šest odsto do 16 odsto osoba životne dobi 20-39 godina”, navodi se u saopštenju IJZ.

Depresija je bolest sa značajnom smrtnošću.
“Podaci govore da i do 15 odsto depresivnih osoba počini samoubistvo. Koliko je značajna ova povezanost govori i podatak da suicid predstavlja drugi vodeći uzrok smrtnosti u populaciji mladih od 15 do 29 godina. Stoga depresija zahtijeva ozbiljan pristup, što ranije prepoznavanje i adekvatno liječenje da bi se izbjegle moguće pogubne posljedice”, kazali sui z IJZ.

Depresivni poremećaj je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice i predstavlja značajan problem na području mentalnog zdravlja, patnju za oboljelu osobu i njenu porodicu i težak ekonomski teret za svako društvo.

Broj osoba s depresivnim poremećajem kontinuirano raste od početka prošlog vijeka u svim razvijenim zemljama svijeta. Epidemiološke studije pokazuju da 3-4 odsto populacije boluje od težih, a 1,5-2 odsto od blažih oblika depresije.

“Prema procjenama SZO, od depresije pati više od 350 miliona ljudi svih uzrasta širom svijeta, što čini da danas depresija predstavlja na ukupnom nivou četvrti, a u populaciji žena drugi najveći zdravstveni problem”, navodi se u saopštenju.