SnimanjeU CG lokalni vozovi kasne od 7 do 10 minuta

U Crnoj Gori lokalni vozovi kasne od 7 do 10 minuta, što je prihvatljivo, kazao je generalni direktor Direktorata za željeznice u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Milan Banković, piše RTCG.

Nabavkom još tri moderna elektromotorna voza biće kompletiran lokalni željeznički saobraćaj, kazao je generalni direktor Direktorata za željeznice u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Milan Banković.

Podsjetimo na sjednici u četvrtak, Vlada Crne Gore donijela je odluku o izdvajanju više od 28 miliona eura u ovoj godini za željeznički prevoz i održavanje infrastrukture. Ove godine kreće nabavka još tri moderna elektromotorna voza.

Banković, nije mogao da precizira kada će vozovi stići u Crnu Goru, jer poslije tenderske procedure i nakon što budu naručeni potrebno sačekati još oko dvije godine za isporuku.

Banković kaže i da su izdvajanja za željeznicu značajna, ali i ne dovoljna da se obave sve investicije.

“Naš željeni nivo je da dostignemo od 10 do 15 miliona eura godišnjih ulaganja u željezničku infrastrukturu. Prema planu za ovu godinu potrošiće se 14 miliona”, kazao je Banković.

Novac će biti utrošen na sanacije odrona i kosina i pruzi Beograd – Bar.

“Želja nam je da završimo generalni remont barske pruge stigli smo negdje na pola”, kazao je Banković.

“Vlada je izdala i garancije za nabavku nove mehanizacije za održavanje pruge”, kazao je Banković i dodao da je bezbjednost na pruzi najvažniji cilj.

Kašnjenja u lokalnom željezničkom saobraćaju su od 7 do 10 minuta, navodi Banković i dodaje da je prihvatljivo.

“Što se tiče međunarodnog saobraćaja, odnosno veze sa Srbijom, dešavaju se kašnjena”, kaže Banković, ali su kako dodaje, na crnogorskoj strani ona manja, jer je naš dio pruge značajno kraći.

Foto: RTCG

loading…