Udruženje fizioterapeuta Crne Gore nije zadovoljno time koliko korisnici usluga i ostali zdravstveni radnici prepoznaju i cijene posao fizioterapeuta, rekao je predsjednik tog Udruženja, Krsto Kovačević, dodajući da je u porastu broj nezaposlenih fizioterapeuta.

On je kazao da Žabljak, Plav, Andrijevica, Nikšić, Gusinje, Petnjica, Šavnik i Plužine nemaju fizioterapeuta u domu zdravlja, a u Kotoru i Ulcinju je zaposlen po jedan fizioterapeut.

“Tako mali broj uposlenih fizioterapeuta ne može adekvatno odgovoriti potrebama zdravstvenih osiguranika na svim nivoima zdravstvene zaštite, a posebno na primarnom nivou. Sve dok budemo vodili računa o našim kolegama i njihovim realnim i stručnim zapažanjima naša struka će napredovati i opravdati svoje postojanje i potrebu za nama”, poručio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, profesija je i dalje neregulisana u Crnoj Gori. On je rekao da očekuje da će to uspjeti Komorom fizioterapeuta, na čiji Statut se čeka saglasnost Ministarstva zdravlja.

“Fakultetski obrazovani fizioterapeuti se jedinstveno bave kineziterapijom (terapija pokretom) i raznim tehnikama (terapijskim i preventivnim vježbama) u osposobljavanju svojih pacijenata, pa fizioterapeutu sa tim nivoom nije potrebna prostorija i oprema za elektroterapiju, peloid ili masažu jer se time ne bavi”, kazao je Kovačević.

On vjeruje da će uspjeti da, zajedno sa nadležnim ministarstvima, posebno Ministarstvom zdravlja, formiraju module koji će to omogućiti i smanjiti nezaposlenost.

Kovačević smatra da, posmatrano statistički, u Crnoj Gori ima dovoljno fizioterapeuta, ukoliko se prate standardi Evropske unije (EU). Ali, dodao je, nijesu svi u radnom odnosu i nijesu adekvatno raspoređeni na teritoriji Crne Gore.