U okviru programa „Ponovo radi bioskop“ koji organizuje Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, u Centru za kulturu Berane 17. i 24. aprila 2024. godine sa početkom u 19 časova biće prikazani dugomertažni dokumentarni filmovi „Dosije Labudović – nesvrstani“ i „Dosije Labudović – filmske gerile“, režiserke Mile Turajlić.

Ovaj dokumentarni diptih vodi na arhivsko putovanje kroz filmske materijale koje je snimio Stevan – Šćepo Labudović (1926 – 2017) rođeni Beranac, snimatelj Filmskih novosti koji je pratio predsjednika Tita trideset godina. Među velikane filmske umjetnosti uvrstio ga je njegov filmski i revolucionarni rad tokom Alžirske revolucije gdje je boravio tri i po godine i napravio mnoštvo reportaža i fotografija koje su obišle čitav svijet.
„Dosije Labudović – nesvrstani“ (srijeda,17.04.2024.) je priča o nastanku Pokreta nesvrstanih ispričana kroz objektiv kamere Stevana Labudovića, koji je taj uzbudljiv pariod snimao, ostavivši nam svedočenja o harizmatičnim političkim ličnostima koje je okupila jedna uzbudljiva politička vizija.
Film „Dosije Labudović – filmske gerile“ (srijeda, 24.04.2024) uvodi u medijsku i stvarnu rovovsku bitku koja se odvijala tokom Alžirskog rata za nezavisnost u kojem je filmski medij odigrao ulogu promocije gerilskog ratovanja, mobilizacije, svenarodnog oslobođenja i pomoći u propagandnom ratu sa francuskim kolonijalnim vlastima.