Zbog zaposlenja u javnom zdravstvu, oko 50 stranaca ljekara dobilo je dozvole za stalni boravak radi obavljanja poslova od interesa za Crnu Goru, a kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, među njima je najviše doktora iz regiona. Među zaposlenima kojima je riješen status stalnog boravka ima specijalista interne medicine, pedijatrije, infektologije, neurologije, kliničke farmacije i drugih koji nedostaju našim zdravstvenim ustanovama, prenosi Dan.
„Većina ljekara koji su dobili dozvole za stalni boravak i oni koji su ušli u procedure za to dolazi iz regiona (Republika Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija), a imamo i dva ljekara iz Ruske Federacije i jednog iz Bjelorusije. U grupi ljekara koji su dobili dozvole za stalni boravak nema državljana Ukrajine“.
Podsjećaju da je Ministarstvo zdravlja podnijelo predlog Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore za izdavanje dozvola za stalni boravak stranaca radi obavljanja poslova od interesa za Crnu Goru.
„Tim predlogom zatraženo je rješavanje statusa stalnog boravka za oko 50 ljekara, budući da je u našim zdravstvenim ustanovama postojao deficit tog kadra, kao i da je od državnog interesa da ljekare koji su primljeni na osnovu javnog oglasa, shodno zakonskoj regulativi, a koji su dobili dozvolu za privremeni boravak i rad zadržimo tako što ćemo riješiti njihov status. Podnošenjem predloga za regulisanje statusa stalnog boravka Ministarstvo zdravlja omogućava sigurnost i dostupnost za pružanje usluga kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite za svoje građane i druga lica koja se nalaze na teritoriji Crne Gore, a kojima su usluge zdravstvene zaštite potrebne“, ističu iz ministarstva.
Napominju da je ovo prvi put u istoriji crnogorskog zdravstvenog sistema da se status stalnog boravka reguliše za ovoliki broj zdravstvenih radnika, zbog čega u poslednjih mjesec dana imaju i zahtjeve drugih zdravstvenih radnika kojima ovaj status nije regulisan.
„ Neki od ovih ljekara su i ranije radili u našim zdravstvenim ustanovama, ali nisu mogli ostvariti stalni boravak, dok su neki ljekari odskoro dio našeg zdravstvenog sistema. Takođe, na ovaj način Ministarstvo zdravlja pokazuje spremnost za rješavanje statusa zdravstvenih radnika koji imaju želju da budu dio našeg zdravstvenog sistema, a i u narednom periodu daćemo doprinos za rješavanje statusa onih koji nemaju riješen stalni boravak. Kako smo sada po zaradama u zdravstvu lider u regionu, postali smo atraktivno tržište ljekarima koji žive van Crne Gore. Iz istih razloga su i naši ljekari odlazili da rade u drugim sredinama, što je, u krajnjem, u određenom periodu i dovelo do deficita visokoobrazovanog medicinskog kadra“, naveli su iz Ministarstva zdravlja.
Doktorica Guljbehar Atić radi kao anesteziolog i specijalizant u Opštoj bolnici u Baru. On je za “Dan” kazala da riješeno pitanje boravka u Crnoj Gori za nju predstavlja stepenicu za dalji rad u institucijama u Crnoj Gori.
„Jedna od bitnih činjenica u životu jeste rješavanje pitanja zapošljavanja i sigurnog boravka i stvaranje porodice, čemu svi težimo i što svi želimo“, istakla je Atić.
U odgovoru na pitanje koliko ljekara fali javnim zdravstvenim ustanovama naveli su da sagledavaju stanje deficitarnog kadra u zdravstvenom sistemu, pa je, shodno tome, u prethodnom periodu godišnjim planom specijalizacija i užih specijalizacija za 2023. godinu, kao i njihovom dopunom, odobrena 231 specijalizacija i 57 užih specijalizacija, kako bi u narednom periodu riješili ovaj izazov.
Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, u periodu od 2021. do 2022. godine broj ljekara u javnom zdravstvu uvećan je za 14, a u poslednjih godinu dana za 82. U septembar 2021. godine radilo je 1.873 ljekara, 2022. njih 1.887, a prethodnog mjeseca ukupno 1.969.
Jedan od ljekara koji je dobio dozvolu za stalni boravak je i specijalista interne medicine Milan Jovanović, koji je 13 godina bez stalnog boravka radio u crnogorskim zdravstvenim ustanovama. On je državljanin Srbije, gdje, kako kaže, nije mogao da se zaposli po završetku školovanja. Danas radi u pljevaljskoj bolnici, gdje je, zbog nedostatka kadra, prebačen iz DZ Kotor.
„ Posao specijaliste interne medicine veoma je teško raditi u Pljevljima zbog povećanog obima posla. Životna sredina je veoma zagađena, što rezultuje povećanim obolijevanjem stanovništva, a uz to postoji i problem nedostatka specijalističkog kadra. Pljevljska bolnica se suočava sa kontinuiranim odlivom kadra, koji nije vezan samo za oblast interne medicine. Uslovi rada su sada mnogo bolji nego ranije“, kazao je Jovanović za “Dan”.
Njegova koleginica iz beranske bolnice Ana Barjaktarović kaže da je zahvalna ministarstvu na ukazanom povjerenju, te da je dozvola stalnog boravka za ljekare iz inostranstva velika satisfakcija i vjetar u leđa za dalji rad i napredovanje.
„ Uslovima u zdravstvu sam i više nego zadovoljna i trudiću se da i ubuduće dajem svoj maksimim da se taj nivo još više unaprijedi“, rekla je Barjaktarović za “Dan”.
Izvor: Dan