Udruženje “Impuls” uputilo je poziv zainteresovanima za obuku i volontiranje na projektu “Život sa demencijom”, za volontere iz Berana, Andrijevice i Petnjice.

 

“Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo da budete dio projekta “Život sa demencijom” i da se zajedno borimo za prava osoba sa demencijom i razbijamo predrasude i stigmu koja ih prati u našem društvu”, saopštili su iz ovog udruženja.

 

Prijavite se možete do 21.4. 2024. godine, ukoliko želite da:

 

– pohađate početni trodnevni trening i steknete posebna znanja i vještine za rad sa osobama sa demencijom

 

– pohađate dodatni dvodnevni trening za dalje usavršavanje preko praktičnog rada i dobrih praksi iz EU i Slovenije

 

– budete promoteri i zaštitnici prava osoba sa demencijom

 

– pružate psihosocijalnu (PSP) podršku njegovateljima, osoba sa ili u riziku od demencije.

 

Trening će se održati od 26. do 28. aprila 2024. godine, u Beranama, u prostorijama Centra za socijalni rad za opštine Berane, Andrijevica i Petnjica. Organizuju ga Zavod KROG/Institute Circle (Slovenija) i projektni partner Udruzenje Impuls (Crna Gora), koji i realizuju projekat.

Glavni cilj projekta, koji kofinansiraju Evropska unija u Crnoj Gori i Vlada Crne Gore, jeste jačanje usluga u porodici i zajednici koje se bave potrebama starijih osoba koje imaju i/ili su u riziku od demencije, kao i potrebama njihovih porodica i staratelja.

 

Osnovni cilj treninga je da se osnaže volonteri za pružanje psihosocijalne pomoći osobama s demencijom i njihovim njegovateljima. Početnicima u području ljudskih prava osoba sa demencijom, treninzi će omogućiti da unaprijede osnovne kompetencije (znanja, vještine, stavove) potrebne za zaštitu ljudskih prava osoba sa demencijom.

 

Trening je namijenjen svima koji:

 

– imaju iskustvo formalnog ili neformalnog rada sa starijim osobama

 

– imaju želju i sposobnost da saosjećaju i pomognu ljudima kojima je pomoć potrebna

– imaju iskustva u brizi o ljudima

 

– imaju lično iskustvo sa oboljelima od demencije (bake, djedovi, roditelji, tetke, stričevi, rođaci, prijatelji, itd.)

 

– rade u oblasti njege i brige o ljudima i željeli bi da se dodatno obuče za zbrinjavanje i pomoć osobama sa demencijom.

 

Trening se temelji na principima neformalne edukacije, u njemu su isprepletani teorijski i iskustveni segmenti i zahtijeva aktivno učešće svih polaznika.

 

Nakon završenog treninga moći ćete da primijenite stečena teorijska znanja u praksi tako što ćete posjetiti porodice u Vašem neposrednom okruženju koje brinu o osobi oboljeloj i/ili u riziku od demencije. Tokom obuke ćete dobiti praktičan prikaz kućnih posjeta i steći set vještina koje će Vam trebati da pomognete osobama sa demencijom i starijim osobama sklonim demenciji i bićete obučeni za pružanje psihosocijalne podrške (PSP) njihovim njegovateljima.

 

Sa svim stečenim znanjem i iskustvom postaćete promoteri i zaštitnici osoba sa i/ili su u riziku od demencije, kao i zaštitnici njihovih njegovatelja i srodnika koji o njima brinu. U svom okruženju ćete se boriti protiv stigme osoba sa demencijom i postati zaštitnici prava na dostojanstveno starenje i prevenciju demencije, širićete informacije o mehanizmima podrške i zaštite osoba sa demencijom – kome, gdje se obratiti, koju vrstu podrške i pomoći mogu dobiti, itd.

 

Sa volenterima će se prije obuke sklopiti »Sporazum o saradnji« na projektu.

 

Učešće na treningu je besplatno (obavezno je biti prisutan 90% na oba treninga). Troškove ishrane i osvježenja tokom treninga snose organizatori.

 

Za sva dodatna pitanja obratite se na mail nvo.impuls.246@gmail.com.

 

Poziv je otvoren do 21.4.2024. godine, do 15 časova, a možete se prijaviti putem popunjavanja prijavnog formulara na linku:

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdUtHt0SCh-77MYG9_i8hBoaoijJ5VDQyFXvNdxYvgTwia7Og/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Po završetku prijava, biće odabrano ukupno 7 učesnika/ca, iz Berana, Andrijevice i Petnjice. Odabrani učesnici/e će biti kontaktirani putem mail-a i/ili telefona i blagovremeno obaviješteni o svim logističkim informacijama.