UluruUluru - najveći megalit na svijetu

Nacionalni park Uluru – Kata Tjuta smješten je u Sjevernom dijelu Australije. Osnovan je 1987. godine kada je i upisan na listu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine u Australiji i Okaniji.

Zauzima površinu od 1.326 kvadratnih kilometara, a čine ga najveći megalit na svijetu Uluru (ranije poznat pod nazivom Ayers Rock) i veći broj (36) manjih megalita i Kata Tjuta (ranije poznat po imenuPlanina Olga), po kojima je park i dobio ime.

Vegetacija ovog parka je dosta oskudna, o čega su: 22 sisavca: dingo, crveni kengur, skočimiš, nekoliko vrsta slijepih miševa i druge. Osim njih neke vste su uvezene i to: kamila, lisica, domaći miš i poljski zec. Osim ovih vrsta zabilježeno je više od 150 vrsta prica, ali i pet vrsta australijskih reptila.

Parkom upravlja narod Anangu (naziv za više grupa Aboridžina koji nastanjuju šire područje tog dijela Australije). Kretanje tursta je ograničeno na područje jednog puta oko Urulua, pa je tako zabranjen fotografisanje ali i pristup svetih mjesta obog područja. Turisti mogu posjetiti određene pećine i uspeti se na vrh megalita. Parkiranje u blizini Parka je zabranjeno, pravila ponašanja za turiste vrlo su restriktivna, a neprdržavanje pravila kažnjava se visokim novčanim kazanam.

Osim ovih tu su i zabrane: uzimanje materijala sa tla, naučna istraživanja, okupljanja u grupama koje broje više od 15 članova, ulazak na zabranjena ili ograničena područja i niz drugih zabrana. Yulara je najvažnije turističko naselje.
foto: pixabay

 

loading…