vizaUpozorenje Ambasade SAD-a: Građani da ne budu žrtve prevare zbog viza

Američka ambasada u Podgorici upozorila je sve aplikante za vizu da budu oprezni, jer se sve veći broj ljudi žali da su ih pojedine agencije obmanule, prenosi CDM.

“Konzularno odjeljenje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država bilježi porast prijava za vize aplikanata koje su obmanule pojedine organizacije, obećavajući im da će im osigurati vizu za kulturnu razmjenu ili radno iskustvo. Ove agencije se redovno reklamiraju na društvenim mrežama”, navode iz Američke ambasade.
Poručuju da se svi oni koji apliciraju mogu zaštititi od prevare tako što će na internet stranici Ambasade pregledati uslove za dobijanje one vize za koju se prijavulju.
Podsjetimo, nedavno su pooštreni uslovi za dobijanje američke vize, pa Američki State Department traži od osoba koje se prijavljuju za vizu da osiguraju podatke o svojim profilima na gotovo dvadesetak društvenih mreža, uključujući Facebook i Twitter.
Međutim, pravila koja su stupila na snagu 31. maja ne zahtijevaju od podnositelja zahtjeva za vizu da predaju lozinke za svoje profile na društvenim mrežama. Od svih podnosilaca zahtjeva za vizu određene kontakt podatke, istoriju putovanja, informacije o članovima porodice i njihove prethodne adrese.