Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove informisala je javnost, a posebno držaoce životinja, o mjerama i preporukama koje se preduzimaju u cilju spriječavanja pojave afričke kuge svinja na teritoriji Crne Gore.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove naglašavaju da bolest nije opasna za ljude i druge životinje.

“Uzimajući u obzir nezaustavljivo širenje ove bolesti evropskim kontinentom, a naročito pojavu bolesti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i dužu prisutnost u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji i ostalim zemljama regiona, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Grčkoj, način prenošenja i širenja, nepostojanje vakcine kao ni efikasne terapije protiv ove bolesti, afrička kuga svinja trenutno predstavlja najveću prijetnju sektoru svinjarstva Crne Gore i populaciji divljih svinja”, navodi se u saopštenju.

Afrička kuga svinja (AKS) je, prema njihovim riječima, kontagiozna, virusna, zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestuje u vidu hemoragične groznice, a smrtnost može dostići i 100 odsto.

“Uzročnik bolesti je virus koji je izrazito otporan na spoljne uslove i ostaje dugotrajno prisutan na zaraženom području. Obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje, svih kategorija”, dodaju oni.

Iz Uprave navode da divlje svinje su glavni izvor zaraze za domaće svinje.

“Bolest se širi na najrazličitije načine, a to su: kontakt zaraženih i zdravih svinja, ishrana svinja pomijama u kojima ima kontamiranih ostataka hrane, kontaminirana hrana i voda, inficirani krpelji, odjeća i obuća, kontaminirani predmeti i oprema, prevozna sredstva, stajnjak, leševi uginulih i zaklanih životinja, glodari i insekti. Oboljenje se manifestuje iznenadnim uginućem jedne ili više svinja, a smrtnost može biti i 100%, gubitkom apetita, potištenošću, povišenom tjelesnom temperaturom do 42 C0, krvarenjem po koži – najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku, bočnim stranama trupa, krvavim prolivom, pobačajima, nesigurnošću pri hodu, otežanim disanjem, kašljanjem i povraćanjem. Važno je znati prepoznati ovo oboljenje, a klinička slika je kompleksna i nespecifična”, pojasnili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Bolest se, kažu, ne liječi niti postoji vakcina protiv ove bolesti.

“U slučaju pojave bolesti, jedini način borbe je usmrćivanje i neškodljivo uklanjanje oboljelih i na bolest sumnjivih domaćih svinja na zaraženom gazdinstvu, a u zaraženim i ugroženim zonama preduzimaju se vrlo rigorozne mjere za kontrolu ove bolesti. U slučaju usmrćivanja domaćih svinja, držaoci imaju pravo na naknadu štete koja se isplaćuje iz budžeta Uprave, pod uslovom da su na gazdinstvu sprovedene sve propisane mjere”, naglasili su iz Uprave.