Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Goran Nikolić poručio je da bi povodom jubileja ove obrazovne ustanove, koja uskoro slavi dvije decenije postojanja, trebalo uraditi analizu svrsihodnosti te univerzitetske jedinice i da je to način da dobiju odgovor svi koji sumnjaju u njihov rad, prenosi portal RTCG.

Podsjećamo, premijer Duško Marković saopštio je u srijedu da je nezadovoljan stanjem u zdravstvu, ne samo u odnosu na kvalitet, nego i neracionalnom potrošnjom novca koji se izdvaja iz budžeta za tu oblast. Premijer je poručio i da Crnoj Gori nije potreban

Medicinski fakultet, te da je jeftinije i korisnije da država plati svakom studentu koji želi da studira medicinu bilo gdje u Evropi i svijetu, s obavezom da se vrati u Crnu Goru nakon završenih studija.

Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Podgorici je na vanrednoj sjednici povodom izjave predsjednika Vlade Duška Markovića o svrsihodnosti ovog fakulteta donijelo odluku da od rektorke

Univerziteta Crne Gore Radmile Vojvodić i premijera zatraže hitan sastanak na kojem bi se razmotrila i analizirala Markovićeva izjava.

“Svjesni smo da postoji prostor za pogrešno tumačenje premijerove izjave. Iskazujemo jasan stav da je stabilan i uspješan Medicinski fakultet preduslov kvalitetnog crnogorskog zdravstvenog sistema”, poručili su oni.

Naglasili su da se nadaju da je u godini jubileja Medicinskog fakulteta jasno da njegovo osnivanje direktno korelira sa nivoom zdravstvene zaštite, te da odbranjeni doktorati i specijalizacije znače bolju zdravstvenu zaštitu.

“Zar nije za zdravstveni sistem bolje imati instituciju kao što je Medicinski fakultet, koja je stručna i kompetentna odgovoriti svim izazovima moderne medicine, odgovoriti svim naučnim dilemama i biti partner u donošenju važnih odluka”, naveli su oni.