Bliži se 1. maj, dan na koji mnogi otvaraju sezonu roštiljanja i druženja na otvorenom.
Ukoliko želite da napravite savršen roštilj prije svega se pobrinite da imate alat koji vam je potreban za roštiljanje – hvataljka kojom ćete okretati meso i rukavice za roštiljanje koje su otporne na toplotu. Stručnjaci ističu da je priprema ključ dobrog roštilja. Izračunajte koliko vam je mesa potrebno i imajte na umu da će meso koje pripremate imati bolji ukus ukoliko ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja.

Savjeti i ideje za roštilj:
Organizuj se
Kada govorimo o paljenju roštilja, prvi savjet je da se dobro organizuješ. Prije nego zapališ vatru, pobrini se da pripremiš sve potrepštine, posuđe, pribor, vodu, kuhinjske ubruse i slično. Neka ti bude pri ruci sve što ti je potrebno da odradiš posao kako treba.
Riješi se masnoće
Suvišna masnoća sa mesa će se otapati u vatru za vrijeme pečenja, što može izazvati velike plamenove. Iako je ukus dimljenog i dobro zapečenog mesa fantastičan, lako ti se može desiti da meso zagori i da vodiš borbu sa velikim plamenom. Zato je najbolje da tu masnoću odsječeš.
Nakvasi štapiće za ražnjiće
Ovo je jedan od savjeta i trikova za roštilj koji se odnose na pripremu unaprijed. Ukoliko pripremaš kebab ili neku drugu hranu za roštilj na drvenim štapićima za ražnjiće, potopi štapiće u vodu nekoliko sati prije paljenja roštilja. Tako ćeš spriječiti da se zapale.
Zamasti rešetku za roštilj
Ovo je jedan od najvažnijih savjeta za roštiljanje. Dobro zamasti rešetku za roštilj prije pečenja, da se tvoja savršeno pečena hrana za roštilj ne bi lijepila.
Pokupi višak marinade
Bilo da koristiš domaću marinadu ili gotovu marinadu iz prodavnice, ako je ima previše može ti izazvati iste probleme kao i previše masnoće. To se dešava zato što marinada često sadrži ulje, čije kapanje pravi veći plamen.
Začini hranu nakon pečenja
Dodavanje soli svaku hranu čini još ukusnijom. Ali ako hranu posoliš prije nego je staviš na roštilj, so će je isušiti. Zato začine ostavi za kraj.
Kontroliši vatru
Veoma je važno da držiš vatru pod kontrolom da bi izbjegao zagorelu hranu na roštilju. Ukoliko vatra postane previše jaka, poprskaj je vodom ili pospi malo krupne soli po njoj.