smrtnost može biti uslijed britanskog soja

Direktor IJZ-a Igor Galić kazao je na današnjem presu da sveopšta smrtnost od kovida može biti uslijed novog soja.

“Mi imamo povećan broj preminulih na nedeljnom nivou i to ulazi u indikatore koji nas stavljaju u negativne kontekste, jer smo u deset zemalja sa najviše preminulih na milion stanovnika i to može biti posledica britanskog soja”, kazao je Galić.
Kafa za ponijeti zabranjena je u gradovima gdje su zatvoreni ugostiteljski objekti.
“Kafa za ponijeti biće zabranjena iz razloga da se ne pogoršava epidemiološka situacija”, kazao je Galić.
Pitanje je bilo da li će se onkološki pacijenti vakcinisati.
“Vakcinacija je za osobe koje nisu u akutnoj fazi, tako da pacijenti se moraju konsultovati sa svojim doktorima”, kazao je Galić.
Ne razmišlja se o scenariju Bergama.
“Strašnije od toga što smo u grupi deset zemalja je to što smo tu već duži period u toj grupi, to nije dobro i trudićemo se da to svedemo na razumne cifre. Epidemija je i nastala kada su se ljudi vraćali sa zimovanja i skijališta i za sada nemamo predikciju da će doći do tog eksponencijalnog rasta jer sada imamo mnogo više podataka i više znanja nego na početku epidemije kada ni kolege u Bergamu nisu znali sa čime se suočavaju.”, kazao je Galić.
Pitaje je bilo i za online nastavu.
“Što se tiče online nastave, ministarstvo prosveje daje mjere na osnovu onoga što mi iz IJZ predočimo, mjere se sad razlikuju jer smo imali zahtjeve od roditelja i nastavnika da se održi nastava i u školama i u vrtićima. Prije početka školske godine su tražili sastanak sa nama, a odluka je bila na ministarstvu prosvjete da se školska godina nastavi odvijati”, kazao je Galić.
Turisti moraju imati potvrdu za napuštanje teritorije.
“Što se tiče turista, oni mogu da napuštaju teritoriju opštine ako imaju vaučer hotelskog smještaja ili nekog drugog smještaja kada idu na željenu destinaciju”, kazao je Galić.
Pitanje je bilo i o alergijskoj reakciji na vakcinu.
“Alergijske reakcije na vakcinu na grip su obično na neke komponente vakcine, i takvi ne mogu da prime vakcinu za kovid”, kazao je Galić.
Opasnost od ulaska građana u CG nije velika, navode na presu.
“Generalno na radnoj grupi mi uglavom te rigoroznije mjere koje uključuju PCR već duže vrijeme tražimo, ali svjesni smo da nam PCR ne može mnogo toga reći i da li je osoba zaražena. Neamo veliki broj turista koji bi ugrozili građane CG i lokalna transmisija je ta koja ugrožava građane”, kazao je Galić.
Pitali su i šta se čeka da se uvede lokdaun.
“Popunjenost od 75 posto kapaciteta jeste zabrinjavajuć, ali kapaciteti opština mogu da se prošire, nadamo se da će ta brojka opasti za 2,3 nedjelje uslijed novih mjera”, kazao je Galić.
Na presu su naveli i da prijave za vakcinaciju svakodnevno stižu te da cijene da je interesovanje na visokom nivou.
S.M.