Udruženje „Roditelji” i NVO „Naše sunce” optužili su Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu Kenan Hrapović, da izmjenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti krši ustavno pravo djece na obrazovanje i zdravlje.

Sporna izmjena zakona predviđa da vakcinacijom bude uslovljen upis u vaspitno-obrazovne ustanove.
Izvršna direktorica Udruženja “Roditelji” Kristina Mihailović kazala je za Dan da će, ako Vlada usvoji predlog izmjena zakona o zaštiti stanovništva, inicirati da poslanici amandmanima spriječe uslovljavanje upisa djece u vrtiće.
Ona je istakla da se djeci ne smije uskraćivati pravo na obrazovanje i da već postoje mjere kojim se djeluje ukoliko ih roditelji ne vakcinišu (novčane kazne). Ona je naglasila da je sve snažnija priča o negativnim posledicama imunizacije i da ljekari treba da informišu roditelje.

“Jedini mogući način da se shvati značaj vakcinisanja djece jeste da ljekari prenesu poruke roditeljima, a ne da se to pokušava obezbijediti na ovakav način, sankcijama i kršeći druga prava djece. Smatramo da Ministarstvo zdravlja ne može donositi zakone koji su u suprotnosti s Ustavom. Obrazovanje je zagarantovano Ustavom i obavezujuće, tako da već imamo sankcije po kojima roditelj koji ne upiše dijete u školu plaća kaznu od 1.500 eura. Država teško može da uskrati obrazovanje djeci zbog toga. U mišljenju koje smo mi zahtijevali, ombudsman je ocijenio da se ovim izmjenama krše prava djece. Nije u redu da se na ovaj način rješava problem smanjenog obuhvata djece vakcinacijom”, istakla je Mihailovićeva.

Direktorica NVO Naše sunce i majka dječaka sa autizmom Milka Šćepanović kazala je Danu da odluku Ministarstva zdravlja da nevakcinisana djeca neće moći da budu upisana u vrtić shvata kao ucjenu od strane države.
Kako je istakla, umjesto slobodnog izbora da li da vakcinišu djecu ili ne, roditelji dobijaju “naređenje” da drugi odlučuje o njihovoj sudbini.

“Prije pet ili šest godina imali smo 90 odsto vakcinisane djece, a prošle godine svega 64 odsto. Da li je pravedno da roditelj koji je stvorio dijete nema pravo da odlučuje o njegovoj budućnosti? Nijesam izričita u stavu da se djeca ne vakcinišu, ali smatram da prije nego što dijete dobije dozu, ne samo MMR, već i bilo koje druge vakcine, moraju da se odrade sve detaljne pretrage i da se ustanovi da je dijete potpuno zdravo. To u Crnoj Gori nije slučaj”, kazala je Šćepanovićeva. Istakla je da roditelji traže da dobiju odgovore na nekoliko najjednostavnijih pitanja.

“Na primjer ko garantuje da poslije primanja bilo koje vakcine dijete neće imati posledica po zdravlje. Pitamo i ko će da da odgovor roditeljima na pitanje od čega su postala bolesna djeca koja su rođena zdrava. Ko će da izađe i da kaže ‘vakcina nije uzročnik’. Neće dobiti odgovor jer nijedan pedijatar, niti bilo koji zdravstveni radnik, a ja znam sigurno bar dva pedijatra koji nijesu vakcinisali svoju djecu, neće vas čak ni upoznati sa neželjenim efektima vakcine, već će zagovarati da dijete mora da je primi“, rekla je Šćepanovićeva.