zahtijevaju maske bez ventila

Većina aviokompanija koje trenutno povezuju Crnu Goru sa zemljama Evrope zahtijeva od putnika nošenje maski višeg stepena zaštite, tj. maske bez ventilacionih otvora, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore, prenosi Pobjeda.

Dodaju da tako npr. putnici koji lete aviokompanijom Austrian Airlines na liniji Podgorica – Beč – Podgorica obavezni su da nose medicinske maske (isključivo FFP2, N95 ili KN95) bez ventila tokom ljeta ukoliko imaju više od 15 godina. Izuzetak su trudnice i djeca od 6-14 godina, koji mogu nositi obične hiruške maske tokom lejta. Izuzetak su djeca mlađa od šest godina.
Kompanija Wizz Air, koja trenutno povezuje Podgoricu i Memingen, a od danas je otvorena I linija Dortmund – Podgorica, kako kažu, zahtijeva od putnika nošenje hiruške maske ili maske višeg nivoa zaštite (FFP2 ili FFP3). Ova kompanija zabranjuje upotrebu maski koje putnici sami naprave ili prekrivanje lica odjećom. Izuzetak su djeca mlađa od šest godina.
Iste uslove letjenja ka Njemačkoj propisuje i Air Serbia.
Iz Aerodroma Crne Gore podsjećaju i da je na aerodromima u Njemačkoj i na svim Lufthansa letovima širom svijeta obavezna upotreba medicinske, odnosno hirurške maske (tip FFP2, N95 ili KN95 maska bez ventila).
Izuzetak od obaveze nošenja zaštitne maske mogu imati i putnici koji uslijed zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da nose zaštitnu masku, za šta je neophodno odobrenje aviokompanije uz ljekarsku dokumentaciju.
“Molimo putnike da prije leta provjere sa aviokompanijom uslove ulaska na let odnosno ulaska u zemlju koja im je destinacija”, zaključeno je u saopštenju