mladi beranaAtlas banka uvećava kapital za pet miliona

Većinski akcionari Atlas banke, koji su članice Atlas grupe, podnijeli su Privrednom sudu tužbu kojom traže privremenu zabranu dokapitalizacije, zbog, kako su naveli, kršenja prava postojećih dioničara nezakonitim postupanjem privremene uprave i Centralne banke (CBCG), prenosi Mina biznis.

“Privremena upravnica Atlas banke, Tanja Terić, je 7. marta donijela Odluku o emisiji običnih akcija investitorima koji nijesu iz redova postojećih akcionara banke. Akcionari banke smatraju da je takva odluka nezakonita”, navodi se u saopštenju press centra Atlas grupe.

Zato su, kako se dodaje, podnijeli tužbu Privrednom sudu, sa zahtjevom da donese mjeru privremene zabrane privremenoj upravi Atlas banke da obavi dokapitalizaciju kojom se krše prava postojećih akcionara nezakonitim postupanjem Terić i CBCG.

“Kompanije u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, koje su većinski akcionari Atlas banke, ponovo su upozorile potencijalne investitore da osporavaju i da će osporavati sve dalje aktivnosti CBCG i privremene uprave u pravcu dokapitalizacije ili prodaje akcija postojećih akcionara”, rekli su iz Atlas grupe.

Oni su kazali da će iskoristiti sve zakonom dozvoljene mogućnosti za osporavanje takvih odluka ili bilo kakvih drugih aktivnosti usmjerenih na preuzimanje banke.

“Atlas banka nam je nezakonito, na veoma grub i nasilan način, oduzeta, bez elementarnog poštovanja pravnih i civilizacijskih normi, te da pravi cilj nije zaštita bankarsko-finansijskog sistema, kako oni to predstavljaju, već uništavanje Atlas grupe u Crnoj Gori i preuzimanje njene značajne imovine i profitabilnih bankarskih operacija”, navodi se u saopštenju.

Svaki potencijalni investitor, kako su objasnili, stavlja sebe u kontekst takvih događanja i preuzima ogroman rizik u pogledu realizacije svoje investicije i njene dalje sudbine, posebno u pogledu velikog broja procesa pred domaćim i stranim sudovima koje Atlas grupa trenutno vodi i planira da počne.

“Prije tri sedmice smo se obratili nadležnim institucijama pismom sa predlogom sveobuhvatnog rješenja za nastavak redovnog poslovanja Atlas banke, na koje do danas niko nije odgovorio niti ga je komentarisao”, rekli su iz Atlas grupe.

U pismu se, kako se dodaje, jasno navodi da su postojeći akcionari veoma zainteresovani za dokapitalizaciju banke, ali da zbog više učinjenih propusta i nepravilnosti, kao i zbog nestručnog pristupa cjelokupnom procesu prinudne uprave, od načina njenog uvođenja, preko poljuljanog imidža banke, pitanja gubitaka koje je napravila privremena uprava, te nejasnog načina izračunavanja potrebnog kapitala, traže prvo da se razjasne ta pitanja.

“Potom bi se jasno definisala dalja strategija izlaska iz privremene uprave i poslovanja banke, kao preduslov za dokapitalizaciju”, dodaje se u saopštenju.

Pored toga, kako se navodi, privremena uprava i CBCG su odlučili da proglase prethodnu emisiju akcija postojećim akcionarima neuspješnom, čime su postupili ignorantski, ne uzimajući u obzir osnovane primjedbe Atlas grupe na postupak privremene uprave.

“Postojeći akcionari su zainteresovani ne samo za dokapitalizaciju, već su ponudili i dodatna obezbjeđenja, te jasan stabilizacioni plan i restrukturiranje banke, što je po nama daleko bolje rješenje za sve zainteresovane, a prije svega za deponente i klijente banke. Istovremeno, to je i najracionalnije rješenje sa aspekta javnih finansija”, zaključuje se u saopštenju.