Veliki koralni greben, Australija

Veliki koralni greben je najveći koralni greben na svijetu i nalazi se u Tihom okeanu, nedaleko od obale Kvinslenda, Australija. Prostire se na dužini od 2.300km i površini od skoro 350.000km², a može se vidjeti čak i iz svemira.
Veliki koralni greben čini velika grupa od oko 900 ostrva i preko 3.000 grebena. Sačinjen je od miliona malih organizama, uglavnom korala i zato se često naziva najvećim živim organizmom na svijetu. Ipak, nije samo njegova fizička veličina zaslužna za popularnost širom svijeta, već jedinstven ekosistem, ogromna raznovrsnost živog svijeta i ljepota kakvu samo priroda može podariti.
Graditelji ove jedinstvene tvorevine jesu milioni sićušnih koralnih polira, organizama koji su najsličniji meduzama. Svaki od njih je sposoban da usisa kalcijum-karbonat iz mora i da ga pretvori u krečnjačku koru, a kada taj postupak umnožimo nekoliko milijardi puta, onda nastaje koralni greben.
Formiranje grebena je započeto posle ledenog doba, što znači da je to neprekidan proces koji traje oko 10.000 godina.
Procjenjuje se da postoji oko 3000 različitih vrsta koralnih grebena. Oni se međusobno razlikuju po boji, veličini, obliku, otpornosti, brzini rasta i razmnožavanja, živom svijetu koji ih nastanjuje. Neki od njih raspolažu otrovnim pipcima ili u vodu ispuštaju otrovna hemijska jedinjenja kao odbrambeni mehanizam.
Koralna ostrva ili atoli nastaju tako što korali izrastu iznad površine morske vode, a njihovom razgradnjom u središnjem dijelu ostrva formira se prostor prekriven bijelim pijeskom koji uokviruje tijelo koralnog grebena. Nadmorska visina ovih ostrva gotovo nikad ne prelazi 5m.
Među organizmima koji naseljavaju koralni greben su mnoge vrste sunđera, morskih puževa, krastavaca, rakova, školjki, morskih zmija i meduza. Ribe najrazličitijih boja, oblika i veličina, a procijenjuje se da oko 100.000 jedinki ribe živi u svakom trenutku na površini od hektara koralnog grebena. U većim dubinama žive delfini i kitovi, a po obodu koralnih grebena bijele i tigraste ajkule koje love morsku kornjaču i sitnije ribe.
Koralni grebeni nemaju mnogo prirodnih neprijatelja. Najopasniji neprijatelj je čovjek koji može ozbiljno da ugrozi ravnotežu komplikovanog ekosistema ove velike prirodne građevine. Kopanje iguana (ptičijeg izmeta) u XIX veku, nekontrolisan ribolov, lov na kitove i vađenje bisera su ostavili veliki trag. Sada su sve te aktivnosti obustavljene i kontrolisane, ali turizam počinje sve više da prijeti Velikom koralnom grebenu. Pored svega, najveći problem predstavlja globalno zagrijavanje morske vode, pošto su korali veoma osjetljivi na promjenu temperature i povećanje od samo 0,5⁰C može biti smrtonosno po njih.
Izvor: budikengur.com