Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, formirati Međuresorsku radnu grupu koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.

Radnu grupu će činiti predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva javne uprave, Uprave policije, Državnog tužilaštva, Uprave za inspekcijske poslove, Unije poslodavaca i Privredne komore i predstavnika NVO/Udruženje građana.
“Primarni zadatak Radne grupe će biti da predloži model provjere inostranih obrazovnih isprava o završenom srednjem i visokom obrazovanju stečenom na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu. Takođe, Radna grupa će kroz saradnju sa poslodavcima, prvenstveno u javnom sektoru, obezbijediti provjeru obrazovnih isprava zaposlenih lica”, navode u Ministarstvu prosvjete.
Dodaju da će na ovaj način Ministarstvo i Vlada Crne Gore sistematskim pristupom stati na put zloupotrebama načina dobijanja obrazovnih isprava na svim nivoima obrazovanja.
“Ovo predstavlja odlučan korak Ministarstva i Vlade Crne Gore ka uspostavljanju adekvatnog mehanizma za prepoznavanje i vrednovanje kvitetnog obrazovanja”, zaključuju u saopštenju.
Izvor: RTCG