Vrijednost realizovanog platnog prometa za 23 radna dana u decembru iznosila je 2,78 milijardi eura, što je oko 60 odsto više nego u novembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 95,16 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

„U decembru je za 23 radna dana realizovano 1,35 miliona naloga, od čega 37,47 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu“, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 58,79 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 120,87 miliona EUR.

U decembru za 12,02 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, te je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Izvor: MINA