Vladin mejl server juče je bio napadnut, ali nije uticao na isplatu zarada po programu Evropa sad, jer je sistem Ministarstva finansija funkcionisao besprekorno, kazao je državni sekretar Janko Odović.

On je istakao da je napad bio očekivan, ali da je problem otklonjen.
V.d. direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević kazala je da će nakon 10. februara početi kontrole da li je ispoštovana uplata minimalne zarade od 450 eura preko tekućeg računa.
Odović je u Jutarnjem programu TVCG potvrdio da se juče desio napad na mail server Vlade.
“Vi ste vidjeli da je dio sadašnje opozicije, odnosno nekadašnje vlasti rekao da je ovo neodrživo, da su vezane ruke svim budućim vladama. Taj napad je bio očekivan, ali nije uticao na isplatu zarada jer je sistem Ministarstva finansija funkcionisao besprekorno, a mislim da je preksinoć ili tokom jučerašnjeg dana taj problem otklonjen”, kazao je Odović.
Juče su se, kako dodaje, trudili svi zajedno, da se program ispoštuje i da plate budu isplaćene na vrijeme.
Do sada je oko 22 hiljade ljudi primilo platu po programu Evropa sad.
“Reakcije su kakve smo i očekivali. Juče je bilo zaista pregršt vrlo dobrih poruka od građana koji zahvaljuju i govore šta će sve moći da kupe. Mnogi su kazali da će im to biti dovoljno da izmire kreditne obaveze. Bilo je i sudija koji su nam kazali da im je ovo prvo veće povećanje zarada za 30 godina”, kazao je Odović.
V.d. direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević ističe da je Upravi za inspekcijske poslove do sada stiglo 60 prijava i pitanja građana.
“Inspekcija je vršila određene preventivne kontrole. U određenim subjektima gdje je najavljeno da neće poštovati program Evropa sad je reagovala. Nakon intervencije došlo je do zaključenja ugovora o radu i promjene minimalne zaradena 450 eura kako je predviđeno programom, a poslodavci koji su željeli da pišu skraćeno radno vrijeme zaposlenima, to su promijenili u puno”, kazala je Vujošević.
U narednom periodu pratiće isplatu zarada.
“Poslije 10. februara vršićemo kontrole da li je ispoštovana uplata minimalne zarade od 450 eura preko tekućeg računa zaposlenom i u skladu s tim utvrdiće mjere”, kazala je ona.
Izvor: Kolektiv