Zastava kliničkog centra

Tender za nabavku opreme za Klinički centar Crne Gore (KCCG), vrijedne sedam miliona eura, trebalo bi da bude raspisan u narednih deset dana, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Direktorica KCCG, Zora Kovačević, kazala je da su prošle sedmice dobili zaduženje od Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva da raspišu tender za opremu vrijednu sedam miliona eura.
“I plus milion eura koje smo naplatili od Fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srpske, i za koje smo već raspisali”, kazala je Kovačević na konferenciji za novinare, prenosi RTCG.
Kako je navela, na velikom tenderu će, između ostalog, biti nabavljen novi magnet, skener i nova gama kamera.
Kovačević je kazala da u budžetu za ovu godinu nema novca za nabavku pet skenera.

“Ali, nabavkom novog savremenog magneta, skenera, nove angio sale, gama kamere i još jednog aparata za zračenje, sedam miliona će biti dovoljno da narednih nekoliko godina imamo i kvalitetnu i savremenu opremu, uz postojeću”, navela je Kovačević.

Ona je dodala da će Ministarstvo i Fond nabaviti četiri nova skenera za četiri opšte bolnice, što će rasteretiti KCCG.
Govoreći o listama čekanja u KCCG, Kovačević je istakla da su one najniže u regionu.
“Podaci sa kojima raspolažemo govore da smo i u aprilu radili intenzivno, i da su liste čekanja između mjesec i mjesec i po””, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, u aprilu je u KCCG obavljeno 316 operacija.
“Na Klinici za ortopediju urađeno je preko 80 operacija, a na listi trenutno imamo 100 pacijenata koji su već dobili poziv za operaciju. Na operacije se u prosjeku čeka između mjesec i dva”, navela je Kovačević.
Kako je kazala, na Klinici za onkologiju i radio-terapiju takođe su smanjene liste čekanja.
“Što se tiče RTG dijagnostike, i tu smo postigli vidne rezultate, iako se snimanja rade za čitavu Crnu Goru”, rekla je Kovačević.

Ona je naglasila da su na Institutu za bolesti djece (IBD) postignuti vrlo značajni rezultati, i da su liste smanjene za preko 80 odsto. Kovačević je zahvalila Fondu za zdravstveno osiguranje koji je obezbijedio novac za dopunski rad.

Rezultati našeg dopunskog rada su vidljivi na pojedinim klinikama, jer smo uspjeli da, mimo radnog vremena, omogućimo našim ljekarima da rade vikendom, i time učinimo napor da liste čekanja budu ovakve”, kazala je Kovačević