Sjednica NKT

Milutin Simović podnio je ostavku na mjesto predsjednika NKT-a, i vodiće ga Hrapović, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji.
”Kolega Simović dao je veliki doprinos. Rezultati naše države i društva bili sjajni u prvom talasu. Recept za uspjeh je bio strah od virusa i restriktivne mjere. Imali smo kasnije opuštanje što je razumljivo. Jasno je da poslije zatvaranja, nedvosmisleno je opravdana potreba za vraćanje u normalne tokove života. Sa popuštanjem restriktivnih mjera desilo se i selektivno otvaranje granica i određenih ekonomskih aktivnosti”, kazao je Hrapović.
”U situaciji velike transmisije semafori su dali rezultate ali ne koliko jetrebalo jer ako neko kad se u njegovom gradu zatvore lokali ode u drugi grad, nismo postigli ništa. Od šampiona u prvom talasu, sada smo u nepovoljnoj situaciji”, dodao je on.
”Svjedoci smo žrtve zdravstvenih radnika. Razumijem da je svima teško i da svako od nas zna nekoga ko je zaražen ili bio zaražen virusom korona. Zdravstveni radnici su na izmaku snaga. Ogroman broj naših građana takođe preuzima posao naših kolega dok su oni na liječenju”, kazao je Hrapović.
IJZ predlaže mjere za cijelu državu do 1. decembra
Saopštene mjere su:
1. Zabrana kretanja od 21 do pet ujutru uz predefinisane izuzetke – obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi
2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru
3. Zabrana teritorija kretanja van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć izuzev za obavljanje posla i privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi
4. Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja)
5. Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika
6. Rad svih ugostiteljskih objekata je od sedam do 20 časova. Svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera.
7. Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba za istim stolom je četiri, ali mora razmak biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova.
8. Rad fitnes centara za rekreativce – uz obavezno korišćenje maski. Jedna osoba može biti na deset metara kvadratnih, a grupni treninzi su zabranjeni.
9. Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za lica koji nisu članovi istog domaćinstva.
Direktor Instituta za javno zdravje Boban Mugoša, kazao je da je sitacija veoma složena i da ide ka dramatičnoj.
“Institut je smatrao da treba uvesti potpuno zatvaranje. Morali smo da uvažimo sve ojne najavaljene aktivnosti od strane privrednih subjekata gdje je jedan izrazio želju da izađe na ulici čime se stvaraju uslovi za novo širenje epidemije. Predložili smo mjere koje smo usaglasili na NKT-u. Ove mjere ako se budu poštovale, omogućiće zaustavljanje širenje epidemije i broj inficiranih na niži nivo., rekao je Mugoša.
Očekuje da mjere za skoro 20 dana dovedu do mirnijeg perioda kada će, kako je naveo Mugoša, moći da se govori o relaksiranju mjera.
“Ali mjere treba da se poštuju i kontrolišu na pravi način”, istakao je Mugoša.
On je dodao da svi koji su važni i bitni u ovom društvu, misleći na sve poluge vlasti učine sve što je do njih da pošalju odgovarajuće poruke.
“Epidemija se svuda i u Evropi širi kao požar. U takvoj situaciji nam nisuz potrebni novi skupovi i grupisanja jer će situacija biti samo gora”, rekao je Mugoša.
Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić kazala je da su predložene mjere, mjere kompromisa da sačuvamo privrednu djeltanost.
“Svaki euro, koji privreda danas doprinese, sjutra služi za kupovinu onoga što je potrebno zdravstvenom sistemu i svega onoga što je potrebno isplatiti za plate i penzije u Crnoj Gori”, kazala je Sekulić.
Ona je kazala da se privredne aktivnost u trgovačkoj djelatnosti organizuju u periodu do 20 časova uveče.
“Kad govorimo o ugostiteljima i drugim pružaocima usluga, takođe je predviđeno radno vrijeme do 20 časova uveče kako bi radnici bili u mogućnosti da do vremena zabrane kretanja stginu svojim domovima.”
Što se tiče trgovina i uslužnih djelatnosti osim ugostiteljskih na snazi ostaju mjere koje su već definisane i odnose se na broj kupaca u objektu, na držanje distance.
“Novina je što je svaki objekat uslužne i tržišne djelatnosti obavezan da imenuje odgovorno lice i da na ulazu u taj objekat stoji ime i prezime tog odgovornog lica, koje je dužno da se mjere u toj objektu primjenjuiju.
Šef Kriznog medicinskog štaba, Nermin Abdić saopštio je da je u Crnoj Gori hospitalizovano ukupno 313 pacijenata.
On je kazao da su u Kliničkom centru Crne Gore na liječenju 73 pacijenta.
U Opštoj bolnici u Baru na liječenju je 68 pacijent, u Beranana 35 pacijenata.
U Opštoj bolnici u Nikšiću 56 pacijenata, u Specijalnoj bolnici u Brezoviku 19 pacijenata…
U bolnici Kodra na liječenju je šest pacijenata, u Opštoj boljnici Pljevlja 20, u Opštoj bolnici u Bijelom Polju 30 pacijenata.
U Opštoj bolnici Kotor se liječi pet, a na Cetinju dsva poacijenta.
“U Crnoj Goru su na mehaničkoj ventilaciji 36 pacijenata i svi su životno ugroženi sa teškom kliničkom slikom koj ise bore za život”, napomenuo je Abdić