Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore je učešćem, osvojenim nagradama i specijalnim priznanjima na 29. Međunarodnom salonu urbanizma u Kragujevcu, povodom Svjetskog dana urbanizma, još jednom pokazao svoj međunarodni značaj na urbanističkoj i arhitektonskoj sceni.

U redovnoj produkciji od 12 kategorija, sa 135 radova, predstavnici Arhitektonskog fakulteta učestvovali u kategorijama: Istraživanja, studije i projekti iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, Publikacija i Studentski radovi i pritom osvojili II i III nagradu, kao i specijalno priznanje.

U kategoriji Istraživanja, studije i projekti iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, II nagrada pripala je autorskom timu za publikaciju Procjena uticaja na baštinu za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora. Autorski tim su činili: prof. dr Svetislav G. Popović, doc. dr Dražen Arbutina, prof. dr Nenad Lipovac, prof. dr Ilija Lalošević i radni tim u sastavu: prof. dr Zoran Sušić, prof. dr Gojko Nikolić, mr Ana Jovetić, mr Željka Čurović, mr Sanja Savić, mr Nevena Mašanović, mr Gordana Rovčanin, mr Aleksandar Ašanin i konsultant dr Alesijo Re.

Od 14 radova u kategoriji Publikacija, treća nagrada dodijeljena je saradnici u nastavi mr Sanji Savić, za monografiju Urbanistički razvoj Podgorice- diskontinuitet veze grada sa rijekama, u izdanju Zadužbine Andrejević.

U najobimnijoj kategoriji Studentski radovi, od 33 projekta, dodijeljeno je specijalno priznanje studentkinjama Kseniji Rakočević i Sari Perović za rad Urbana stanica, pod mentorstvom prof. dr Svetislava G. Popovića i saradnica u nastavi mr Marije Ćaćić, mr Nevene Mašanović i Bojane Raspopović.

U istoj kategoriji, osim nagrađenih, od četiri studentska rada, dva su prošla selekciju i izloženi su na salonu: rad studentkinje Milice Purić pod mentorstvom prof. dr Svetlane K. Perović i rad studentkinja Olivere Mirković i Jelene Živković pod mentorstvom prof. dr Svetislavom G. Popovićem i saradnicama u nastavi mr Marijom Ćaćićić, mr Nevenom Mašanović i Bojanom Raspopović.

Žiriranje radova i dodjelu nagrada 29. Međunarodnog Salona urbanizma obavio je tim u sastavu: mr Dragan Dunčić, Kragujevac, predsednik žirija; mr Miodrag Ferenčak, Beograd, zamjenik predsjednika; Tatjana Simonović, Čačak, član; Silvija Kacenberger, Novi Sad , član; Branka Blagojević, Bijeljina, član; Aleksandar Nenković, Kragujevac, član i mr Dušan Soković, Kragujevac, član.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, Salon urbanizma je održan virtuelno, pa je premijera video materijala prikazana 10.11.2020. godine.