alkohol

Od početka godine Turistička inspekcija Uprave za inspekcijske poslove (UIP) zatvorila je tri ugostiteljska objekta, zbog kršenja zabrane točenja alkoholnih pića maloljetnicima, saopšteno je iz Uprave Dnevnim novinama.

U Crnoj Gori je 80 odsto šesnaestogodišnjaka makar jednom u životu pilo alkohol, a njih 48 odsto koristilo je alkohol u proteklih 30 dana, dok je procenat onih koji su sa 13 godina pa i ranije probali alkohol 47 odsto, navodi se u izvještaju posljednjeg međunarodnog istraživanja ESPAD 2015. (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), dostupnom na sajuti Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Zbog sve prisutnijeg problema konzumiranja alkohola od maloljetnika i dozvole vlasnika lokala da im se alkoholna pića služe, Turistička inspekcija, u okviru redovnog nadzora, vrši kontrolu točenja alkohola maloljetnim licima, a kako su pojasnili nadzor se organizuje u dva vremenska perioda tokom dana, u jutarnjim časovima, u vrijeme školskog odmora i u kasnim večernjim satima (najčešće vikendom).

“U prvom terminu vrši se nadzor kod ugostiteljskih objekata koji su locirani u blizini škola, a noću u diskotekama, noćnim klubovima, noćnim barovima i slično. Kada je u pitanju ova nepravilnost, uočeno je da znatan broj ugostitelja angažuje lica za obezbjeđenje objekta i regulisanje reda u istima, koji ne dozvoljavaju čak ni ulazak maloljetnicima”, navode u odgovorima za DN iz Uprave za inspekcijske poslove.

U slučaju da se utvrdi nepravilnost, odnosno prekrši zabrana točenja alkoholnih pića maloljetnicima, turistički inspektori izdaju prekršajni nalog kojim izriču novčanu kaznu.

“Kazna za pravno lice je u iznosu od 1.000 eura i 150 eura za odgovorno lice upravnom licu. Ako je u pitanju preduzetnik novčana kazna je 400 eura. Pored novčane kazne, pristupa se i pečaćenju objekta”, kazali su iz UP.