U Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, što je za preko dva posto više nego u odnosu na popis iz 2011. godine pokazali su preliminarni podaci Zavoda za statistiku Monstat. Naši sagovornici uglavnom kažu da taj neznatan porast broja stanovnika i nije neka važna vijest, jer “ono što narod najviše zanima su podaci o jeziku i nacionalnosti”. Naišli smo i na sugrađane koji “ne vjeruju preliminarnim rezultatima popisa”, i pitaju se koliko je zaista stranih državljana u Crnoj Gori.

“Neznatan porast broja stanovnika. Ono što narod najviše interesuje jesu podaci o jeziku i naciji, dajte narodu da ima oko čega da se svađa i da se međusobno dijeli, dok pravi problemi čekaju sa strane”, kaže naš stariji sagovornik.

Neki od sugrađana smatraju da su podaci netačni, jer se broj stanovnika sve više i više smanjuje.

“Mislim da nas je manje nego li ikad, bježe ljudi. A i dali su nam netačne podatke o broju stranaca, da li se u tih 633000 stanovnika računaju i stranci “, kratko je prokomentarisao stariji sagovornik.

Njegov prijatelj dodaje kako poznaje veliki broj nepopisanih stanovnika.

“Poznajem bar 10 ljudi koji nijesu popisani, njih niko ništa nije pitao. Među njima je i tročlana porodica stranaca. Zbog toga sumnjam u vjerodostojnost podataka”, kaže on.

Da fali tačnih podataka o broju stranaca, smatraju i ostali sagovornici.

“Nema tačnih podataka o broju Turaka, Rusa i Ukrajinaca, u Crnoj Gori je bar 150, 000 stranaca”, kaže naš sagovornik.

Drugi naš sagovornik kaže kako su podaci koji se javljaju u medijima i popisni podaci zbunjujući.

“Pišu da u nekim sjevernim seoskim krajevima zatvaraju škole, ne mogu odjeljenje da formiraju, 500 djece je manje nego li prije 10 godina, a popis pokazuje da tu postoji rast broja stanovnika”, kaže on.

Pitanja o nacionalnoj pripadnosti i jeziku zanimaju i mnoge duge.

“Podatke su sporo obradili, do sad su mogli objaviti i statistiku o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, i jeziku, mala je Crna Gora da im toliko vremena treba”, kaže naš stariji sagovornik.