Većina naših ispitanika ističe da su troškovi osnovnih životnih namirnica značajno porasli u posljednjih godinu dana, a minimalna potrošačka korpa je skoro duplo veća od njihovih mjesečnih zarada.

“Prosječna potrošačka korpa je veća od 800, sigurno prelazi 1000 eura, s obzirom na cijene”, kazao je naš sagovornik. On je dodao i kako koristi krompir, mlijeko i jaja iz porodičnog domaćinstva, ali uprkos tome, njegova četvoročlana porodica mjesečno na namirnice potroši više od 1000 eura, a ta cifra je bila dupla za vrijeme slave i praznika.

Veći dio plate samo na namirnice troše i naši ostali sagovornici.

“Sa porodičnim budžetom, oko 40 odsto primanja trošimo na različite namirnice kako bismo zadovoljili potrebe svih članova”, kaže naš sagovornik.

Na cijene se žale i mlađi, i stariji, a posebno penzioneri.

“Cijene su otišle u nebo. Minimalna potrošačka korpa, koja iznosi oko 830 eura je skoro dvije nečije plate. Više od pola plate damo na namirnice. Gdje je tu za kiriju, gorivo, dječije ekskurzije, da ne spominjem zimovanje”, kaže naš sagovornik.

Oni koji potroše manje, čine to zbog niskih primanja.

“Živjeli smo godinama od penzije od 350 eura, od koje platimo račune i trgujemo, ne ostaje nam ništa”, rekli su naši stariji sagovornici.

Par anketiranih izjavljuje da su prilagodili svoju potrošnju, pridajući veći značaj osnovnim namirnicama u odnosu na luksuzne proizvode.

“Polovina plate ide na namirnice, pa čak i sada kada pratim popuste i ne kupujem nepotrebne proizvode”, kaže naša sagovornica.

Studenti sa kojima smo razgovarali hrane se u menzi.

“S obzirom na to da se hranimo u menzi, na hranu i ne trošimo puno. Studentski krediti jesu povećani, ali i dalje smo ograničene da izađemo kad poželimo, počastimo se, ali ipak, to nisu neki veliki troškovi”, kažu naše sagovornice.