Ramazan je ove godine počeo u subotu 02. 04. i traje još do 1. maja.

Medžlis Islamske zajednice Berane na svom fejsbuk profilu objavio je fotografije koje dočaravju atmosferu spremanja ovog velikog praznika uz riječi:
“Čaršija je mirisala na halvu koja je pripremana u haremu beranske džamije 27. noći Ramazana”.
Ramazan je uvijek na isti dan u islamskom kalendaru, datum na gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu, budući da je gregorijanski kalendar solarni kalendar a Islamski kalendar je lunarni kalendar.
Datumi Ramazana takođe mogu varirati od zemlje do zemlje, zvisno od toga je li Mjesec viden ili ne. Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obilježava kraj mjeseca posta ramazana. Bajram se obično čestita ovako: Bajram šerif mubarek olsun.
U prevodu: “Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.” Odgovara se ovako: Allah razi olsun, u prevodu: “Neka je Allah zadovoljan.” Ramazanski bajram je islamski blagdan koji se obilježava za kraj ramazana.
Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu. Tokom trideset dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Njim se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kada post nije dozvoljen.
Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom bajram namaz.
Vjernici islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori imaju pravo na plaćeno odsustvo radi svetkovanja vjerskog praznika Ramazanski bajram tri dana, i to ponedjeljak 2. maj, utorak 3. maj i srijeda 4. maj.