mladi BeranaBanane umjesto sportskih energetskih pića

Kada je tokom meča na Australian open-u u januaru ove godine teniserka Koko Vandevej odbila da igra dalje ukoliko joj neko ne obezbjedi bananu, mnogi su ismijavali njen zahtjev. Međutim, nova studija pokazala je da je ova teniserka imala pravo.

Baš poput sportskih energetskih pića, i banane su krcate šećerima. Banana srednje veličine sadrži oko 15 grama šećera, koji mišiće tokom vježbanja snabdjeva energijom, omogućavajući duži i intenzivniji trening, kao i brži oporavak organizma, piše Njujork tajms.

Kada se konzumiraju tokom fizičke aktivnosti, banane nadoknađuju izgubljene nutrijente i spriječavaju nastanak upale jednako kao sportska pića, koja su vještačka i skuplja od ove prirodne namirnice.
Sportska pića takođe nemaju brojna dodatna korisna dejstva koja nude banane, poput unošenja vlakana i vitamina C i B6 u organizam, ističu naučnici sa Univerziteta “Apalačijan”.

Za razliku od sportskih pića, banane sadrže jedinstvene supstance koje inhibiraju gen zadužen za bol i upalu nakon vježbanja. U pitanju je isti gen na koji utiču ljekovi protiv bolova i upale.
Banane djeluju kao sredstvo protiv bolova, samo bez negativnih propratnih dejstava.