Aleksandar Bojović i Ivan Trifunović su prvi u i jedini Beranci koji su krenuli pješke na hodočašće prema Manastiru Ostrog. Pred njima je 200 km puta, a posljednju dionicu će, kako kažu prepješačiti bosi. Pješače u slavu rano preminulog druga Miraša Pođanina.

“Prije tri dana krenuli smo u 5 časova iz Berana, nećemo ići prečicama već magistralom. Do Kolašina smo išli preko Trešnjevika, a planiramo da 11. maja u večernjim satima budemo u manastiru, gdje ćemo prespavati, a u petak ćemo se pričestiti”, kazali su ovi odvažni mladići.

Oni su sinoć stigli u Kolašin i tu će nekoliko sati odmoriti kod svojih prijatelja, a onda nastavljaju put. Kažu da se ne bave nikakvim sportom i da se kondiciono nijedan dan nijesu pripremali za putovanje, ali da imaju čeličnu volju.

“Ja sam tu ideju imao odavno, ali niko od mojih drugova nije bio voljan za ovo putovanje, pa kako smo bili učesnici Đurđevdanske litije, Aleksandar je pristao da podijeli sa mnom to iskustvo”, kazao je Ivan.

Kako su objasnili, u rance su spakovali robu i kabanice, a velika kiša ih nije spriječila da krenu i pred samu zoru na Mateševu popiju kafu, pa onda nastave za Kolašin, gdje će jedino spavati pod krovom.

Aleksandar i Ivan smatraju da bi omladina trebalo da se veati vjeri jer je, kako kažu, sve u društvu došlo do “nekog stadijuma” koji kako takav nije dobar izbor za njihove vršnjake, te da vjera ne treba da bude kao sada dio pomodarstva već vraćanje tradiciji onako kako su to činili njihovi djedovi i pradjedovi.