berane3

Za prva tri mjeseca ove godine, Berane je napustilo 35. građana više, nego što ih se doselilo, a broj umrlih je za dvije osobe veći od broja živorođenih, pa se u prvom kvartalu 2020. godine broj Beranaca umanjio za 37 u odnosu na broj onih koji su na kraju prošle godine živjeli u tom gradu.

Kako pokazuje Mjesečni statistički pregled MONSTAT-a, u prvom kvartalu ove godine u Crnoj Gori rođeno je 1676 beba. U istom periodu, preminulo je 1641 građana. Na osnovu tih podataka priridni priraštaj je pozitivan, jer je broj novorođenih u odnosu na umrle veći za 35.

Ipak, u čak 16 crnogorskih opština prirodni priraštaj je negativan, a najgori je u Pljevljima -63 i Bijelom Polju -52.
Od 13. opština na sjeveru Crne Gore, njih 11 je imalo negativnu stopu prirodnog priraštaja: Andrijevica ( -4), Berane (-2), Bijelo Polje (-52), Gusinje (-3), Kolašin (-4), Mojkovac (-15), Petnjica ( -1), Pljevlja (-63), Plužine (-15), Šavnik 8-5), Žabljak ( -10), dok su pozitivan priraštaj imale opštine Rožaje ( +26) i Plav (+13).
Za prva tri mjeseca ove godine, u Beranama je rođeno 70. beba, ali su u istom periodu umrle dvije osobe više- 72.
Slična je situacija i sa brojem onih koji su promijenili sredinu za život.
Tako je od početka januara do kraja marta, u Berane doselilo 47. građana, dok se iz te opštine odselilo njih, čak, osamdeset i dvoje.
Negativan migracioni proces je nastavljen i u drugim opštinama sjevera države, pa, prema podacima MONSTAT-a, opštine koje su, pored Berana, zabilježile negativan migracioni proces su: Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik, Žabljak, dok se u Andrijevici i Gusinju, više doselilo, nego što ih je napustilo te sredine.
MONSTAT je evidentirao da su u prva tri mjeseca sklopljena 428 braka, a da ih je 143 razvedeno .
U tom periodu razvoda nije bilo u 13 opština i to Andrijevici, Beranama, Budvi, Gusinju, Kolašinu, Mojkovci, Petnjici, Plavu, Plužinama, Šavniku, Tivtu, Tuzima i Ulcinju.