Podgorička kompanija Šmibex, bjelopoljski Poljocomerc i ortačko društvo “Caki” najduže su blokirana preduzeća u Crnoj Gori, a njihovi računi u blokadi su više od 17 godina zbog neplaćenih obaveza, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG), dostavljeni Vikend novinama, prenosi RTCG.

Društvo za proizvodnju, promet i usluge Šmibex, vlasnika Milutina Šuškavčevića, u blokadi je 6.355 dana, odnosno 17 godina i pet mjeseci, zbog duga od 56.909 eura. Ova kompanija, čija je djelatnost trgovina na veliko voćem i povrćem, predvodi dužnike kada je riječ o vremenu provedenom u blokadi.

Dvadeset dana manje od Šmibexa, tačnije 6.335, u blokadi je bjelopoljski Poljocomerc. Računi ove firme, koja duguje 77.582 eura, nijesu aktivni 17 godina i nešto više od četiri mjeseca. Poljocomerc se bavi uzgojem ovaca i koza, a njegov osnivač je Veršigora Bulatović.
Ortačko društvo “Caki” iz Rožaja, ortaka Zijada i Rešada Dedeića koji su se udružili kako bi pružali usluge preseljenja, blokirano je 17 godina i 21 dan zbog svega 141 eura duga.
Većina blokiranih sa sjevera

Prema podacima CBCG, 30. aprila je u blokadi dužoj od 16 godina bilo 37 aktivnih preduzeća, od kojih većina posluje na području sjevera države, mahom Bijelog Polja i Rožaja, i Podgorice.

Zanimljiv je primjer podgoričke firme Putnik Mediteran, čije su neplaćene obaveze u iznosu od samo 41 eura razlog blokade računa koja traje 6.187 dana, odnosno 16 godina i 11 mjeseci. Riječ je o kompaniji za iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila koju je osnovalo Akcionarsko turističko društvo Putnik iz Beograda, a njen ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor je Zdravko Janković.

Bjelopoljsko preduzeće za rezanje i obradu drveta Ogrev-promet, osnivača Osmana Kolića i Milijane Šćekić, je zbog 569 eura blokirano 16 godina i osam mjeseci, dok je mjesec dana manje u blokadi akcionarsko društvo Radnik-komerc, takođe iz Bijelog Polja. Dug Radnik-komerca, čiji je izvršni direktor Rade Kljajević, je 181.793 eura, a preduzeće se bavi inženjerskom djelatnošću i tehničkim savjetovanjem.

Računi Kerber expresa iz Podgorice i Akcionarskog društva Kompas servis iz Bijelog Polja blokirani su 16 godina i sedam mjeseci. Dug podgoričke kompanije, čija je djelatnost trgovina na malo u prodavnicama, je 41.488 eura, a kao njen izvršni direktor vodi se Maša Vujisić.

Kompas servis, direktora Budimira Bubanje, održava i popravlja motorna vozila, a za neizmirene obaveze duguje 25.656 eura.

U pripremi realniji spisak
U vrhovnoj monetarnoj instituciji podsjećaju da je Savjet CBCG, odlukom donijetom krajem februara, naložio pružaocima platnih usluga da, bez prethodnog zahtjeva, ukinu transakcione račune korisnicima platnih usluga koji su prestali da postoje kao pravni subjekti.

“U toku je priprema spiskova sa podacima o pravnim licima i preduzetnicima koji su brisani iz CRPS-a i koje će CBCG proslijediti poslovnim bankama kao pružaocima platnih usluga da ukinu transakcione račune za te subjekte, te će, nakon toga, slika o broju blokiranih pravnih lica i preduzetnika biti realnija”, naveli su u CBCG.